Šole v glavnem mestu Sana so zdaj pretežno zatočišča za otroke. Na sliki je v bombardiranju ranjeni otrok, ki je prejel dozo vitamina A, s čimer želijo preprečiti podhranjenost. Foto: Reuters
Šole v glavnem mestu Sana so zdaj pretežno zatočišča za otroke. Na sliki je v bombardiranju ranjeni otrok, ki je prejel dozo vitamina A, s čimer želijo preprečiti podhranjenost. Foto: Reuters
Jemen - ustavite pobijanje otrok v Jemnu
AI neposredno, Unicef pa posredno obtožujeta savdsko vodeno koalicijo namernega bombardiranja civilnih področij Jemna, ki so pod nadzorstvom hutijev. Foto: Reuters
Otrok med oboroženimi Hutiji
Od začetka napadov na Jemen se je podvojilo število otrok, vključenih v oborožene sile, pri čemer predvsem hutiji sistematsko novačijo in urijo mladoletne borce. Foto: Reuters

Zaradi spopadov v Jemnu je bilo tako v povprečju vsak dan ubitih ali poškodovanih osem otrok. Amnesty International opozarja na vojne zločine, ki se dogajajo s stopnjevanjem vojne v Jemnu.

Predstavnik Unicefa za Jemen Julien Harneis je v obvestilu za javnost poudaril, da je "vojna v Jemnu posebej tragična za otroke", in dodal, da "otroci vsak dan umirajo v eksplozijah bomb in strelskih napadih. Tiste, ki preživijo, pa ogrožajo bolezni in podhranjenost."
Petina šol že zaprtih
Poročilo Unicefa z naslovom Jemen: ogrožena otroštva opozarja na skoraj deset milijonov otrok, ki potrebujejo nujno pomoč. Unicef še navaja, da se je število otrok, vključenih v oborožene spopade, več kot podvojilo. Spopadi so med drugim povzročili zaprtje skoraj 3.600 šolskih ustanov, zaradi česar je moralo šolanje prekiniti 1,8 milijona otrok.

AI: Namerno bombardiranje civilistov
Amnesty International
medtem v svojem poročilu navaja, da število žrtev med civilisti že meji na takšno število, da se napadi lahko označijo za vojne zločine. AI tako obtožuje savdsko vodeno koalicijo nezakonitih in nesorazmernih bombardiranj civilnih ciljev. Človekoljubna organizacija je tako na terenu pod drobnogled vzela osem primerov, v katerih je bilo ubitih 141 ljudi, sami civilisti, večinoma ženske in otroci.

Po zbranih dokazih AI sklepa, da gre za načrtni vzorec bombardiranj gosto naseljenih četrti, pri čemer v bližini ni nobenih vojaških tarč. Sodelavci AI-ja v Jemnu so na terenu preiskali tudi 30 primerov napadov hutijev na civilne tarče v drugem in tretjem največjem jemenskem mestu Aden in Taiz.

80 odstotkov Jemencev potrebuje nujno pomoč
ZDA menijo, da okoli 21 milijonov ljudi, kar predstavlja 80 odstotkov celotnega prebivalstva Jemna, potrebuje nujno humanitarno pomoč. Jemen je že pred spopadi med uporniki in državnimi silami trpel zaradi razširjene revščine, lakote in pomanjkanja vode.

Jemen že mesece pretresajo spopadi med pretežno šiitsko milico hutijev in silami, zvestimi predsedniku Abdrabu Mansurju Hadiju. Slednjega z vso silo podpira sunitska koalicija pod vodstvom Savdske Arabije. Prej omejena državljanska vojna je prerasla v pravi regionalni spopadl konec marca, ko so se začeli zračni napadi sunitske koalicije.

Polovica vseh žrtev vojne med civilisti
Od posredovanja Savdske Arabije in zaveznikov proti hutijem je bilo tako po podatkih Združenih narodov ubitih skoraj 4.000 ljudi, od tega okoli polovica civilistov. V Jemnu je infrastruktura v osrednjem in severnem delu države večinoma uničena, beži vse več ljudi, ki pa se lahko realno na varno zatečejo zgolj v Džibuti in morajo pri tem prečkati Rdeče morje. Savdska Arabija je namreč povsem zaprla mejo, tudi za begunce z ozemelj pod nadzorstvom njihovega zaveznika Hadija.