Domnevni pripadniki Al Kaide s prizorišča napada odnašajo truplo ubitega soborca. Foto: EPA
Domnevni pripadniki Al Kaide s prizorišča napada odnašajo truplo ubitega soborca. Foto: EPA

V času množičnih protestov proti nekdanjemu jemenskemu predsedniku so islamski skrajneži izkoristili ohromitev države in razširili svoje operacije na jug Jemna.

Prebivalci južnega mesta Džar, ki so ga skrajneži zavzeli marca lani, so povedali, da so zračne sile jemenske vojske ubile 20 pripadnikov Al Kaide v vojaškem oporišču, ki so ga vladnim silam prevzeli prejšnji teden.

V ločenih napadih je bilo v petek zvečer v Bajdi okoli 260 kilometrov jugovzhodno od prestolnice Sana ubitih najmanj 25 skrajnežev, med katerimi je bil tudi krajevni vodja Al Kaide Hadar Al Homaikani.

Po pričevanju so napade izvedla ameriška brezpilotna letala, a tega ni mogoče uradno potrditi. ZDA že nekaj časa v sodelovanju z jemenskimi oblastmi izvajajo napade na islamske skrajneže, ki so si za svoje zatočišče izbrali najrevnejšo arabsko državo.

V Bajdi so bili nameščeni pripadniki skrajne skupine Ansar Al Šaria, ki so se od sredine lanskega leta borili proti vladnim varnostnim silam. Omenjena skupina se navdihuje pri Al Kaidi, vendar niso povsem jasne njene povezave z mednarodno teroristično mrežo, čeprav vlada v Sani trdi, da so to isti skrajneži.

Eden izmed predstavnikov tamkajšnjih oblasti v Bajdi je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so bili v napadu ubiti predvsem mladi in novi člani skupine, ki jih je napad presenetil, ko so obedovali v svojem oporišču.