Vojska za zadnji poboj civilistov krivi uporniško skupino ADF, ki izvira iz Ugande. Foto: Reuters
Vojska za zadnji poboj civilistov krivi uporniško skupino ADF, ki izvira iz Ugande. Foto: Reuters

Napad se je zgodil v vasi Rwangoma blizu mesta Beni v pokrajini Severni Kivu. Po besedah predstavnika vojske Maka Hazukaya se domneva, da je šlo za maščevanje za vojaške operacije v tem delu države. V Beniju se je po napadu zbralo več deset protestnikov, ki so vzklikali protivladne slogane, so za francosko tiskovno agencijo AFP dejali očividci.

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je po navedbah domačinov večina prebivalcev upornike sprva zamenjala za vojsko. Ko so jih začeli ubijati z mačetami in strelnim orožjem, so vsi prebivalci pobegnili.

To pokrajino je prejšnji teden obiskal predsednik Joseph Kabila, ki je ob tej priložnosti dejal, da si bo prizadeval za mir. Vlada DR Konda in Združeni narodi so ADF obtožile za ponavljajoče se nasilje v pokrajini, poroča BBC.

Ugandska islamistična skupina ADF, ki nasprotuje ugandski vladi, je na vzhodu DR Konga prisotna že dve desetletji. Krivijo jo za zlorabe zoper lokalno prebivalstvo. Vojsko medtem obtožujejo, da izvaja poboje okoli Benija, a vlada te očitke zanika in za poboje krivi upornike.