Nekdanji predsednik Jose Maria Figueres, ki je državo vodil med letoma 1994 in 1998, je že priznal poraz, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Chaves po začasnih rezultatih vodi za skoraj šest odstotnih točk. Ob 89 odstotkih preštetih glasov je po uradnih podatkih prejel 52,9 odstotka glasov, medtem ko je za Figueresa glasovalo 47,1 odstotka volivcev. Glasovanje je potekalo "v miru in tišini", je ocenil predstavnik volilne komisije.

"Kostarika je glasovala in ljudje so spregovorili. Ker smo demokrati, to odločitev spoštujemo," je dejal 67-letni Figueres, ki je Chavesu čestital in mu zaželel vse dobro.

Oba tekmeca, ki sta se borila za položaj novega predsednika države, sta bila v preteklosti vpletena v škandale. Figueres se je soočal z obtožbami o korupciji, ki pa niso bile dokončno raziskane. Nekdanji finančni minister Chaves pa je izgubil položaj zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju.

Chaves bo položaj od nepriljubljenega predsednika Carlosa Alvarade prevzel prihodnji mesec, njegov glavni izziv pa bo oživiti gospodarstvo, ki je v krizi. Kar 23 odstotkov prebivalcev Kostarike namreč živi v revščini, brezposelnost pa dosega 14 odstotkov.