Newyorški fotograf Chris Hondros je bil ubit v Libiji prejšnji mesec. Foto: EPA
Newyorški fotograf Chris Hondros je bil ubit v Libiji prejšnji mesec. Foto: EPA
Organizacija je kritična tudi do nasilnih zadušitev protestov v arabskem svetu. Foto: EPA

Novinarji brez meja (RSF) so medtem ob današnjem mednarodnem dnevu svobode medijev objavili seznam 38 največjih "sovražnikov svobode medijev".
Najnevarnejše območje za novinarje je Azija, kjer je bilo lani ubitih 40 novinarjev, sledi ji Latinska Amerika, kjer je umrlo 32 novinarjev. Od držav je bilo največ novinarjev ubitih v Pakistanu, in sicer 16, sledita mu Mehika z 12 novinarji in Honduras z desetimi. V podsaharski Afriki je bilo ubitih 15 novinarjev, osem na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki, vključno s šestimi v Iraku. V Evropi je umrlo sedem novinarjev, od tega dva v Rusiji in po eden v Grčiji, Bolgariji, Belorusiji, Latviji in Turčiji.

Vsega skupaj je bilo v zadnjem desetletju ubitih 788 novinarjev, je sporočil Ipi, ki objavlja poročilo o ubitih novinarjih od leta 1997. Največ smrti so našteli v Iraku, 177, na Filipinih, 96, in v Kolumbiji, 50.

Število leta 2010 ubitih novinarjev pomeni padec v primerjavi z rekordnim letom 2009, ko je umrlo 110 novinarjev. Kljub temu pa je podatek "na nek način slabši, saj ni mogoče nobene večje številke povezati z večjo vojno ali enim samim incidentom, ki bi terjal več žrtev", je še opozoril Ipi.

Kritike Putina
Novinarji brez meja so medtem objavili seznam 38 največjih "sovražnikov svobode medijev". Mednje spadajo vodje držav in vlad, kralji, paravojaške skupine, kriminalne mreže in skrajne organizacije. Omenjeni na seznamu so po navedbah organizacije zlorabljali svojo moč za cenzuriranje kritičnih medijev ter za ugrabitve, mučenje in umore novinarjev.
Na čelu evropskih predstavnikov na seznamu so voditelji Uzbekistana, Turkmenije, Azerbajdžana, Kazahstana, Čečenije in Belorusije. Oznako "sovražniki svobode medijev" so si prislužili tudi ruski premier Vladimir Putin, italijanska mafija in baskovska separatistična organizacija Eta.
Organizacija je kritična tudi do razmer v arabskih državah. "Zadušitev protestov v Siriji, Jemnu ali Bahrajnu je povezana z nasiljem nad predstavniki tiska in obsežno cenzuro," je dejal predstavnik Novinarjev brez meja Michael Rediske.
Na seznamu je še vedno savdski kralj Abdulah, medtem ko libijski voditelj Moamer Gadafi že več leta velja za "sovražnika svobode medijev". Na seznamu so tudi skupine, kot so zasebne milice na Filipinih, islamske skupine, kot so talibani v Afganistanu in Pakistanu, pa tudi mamilarski karteli v Mehiki.