Foto:
Foto:
Od Haririja so se poslovili tudi njegova žena in ostalo sorodstvo.
Množice v Libanonu so se zgrnile na pogreb nekdanjega premierja Haririja.
Libanonski protestniki z rokami, umazanimi od saj zažganih avtomobilskih gum, vzklikajo protisirska gesla.
Pomočnik ameriške zunanje ministrice William Burns z vodjo Arabske lige Amrjem Muso in nekdanjim libanonskim predsednikom Aminom Gamajelom.

Ob tem je množica, ki je spremljala v libanonsko zastavo ovito krsto, vzklikala protisirska gesla. Veliko ljudi, zlasti nasprotnikov vladajočih strank, je namreč prepričanih, da je Sirija, ki ima v Libanonu nameščenih 14.000 vojakov, vpletena v atentat na Haririja.

Haririja, ki je bil v ponedeljek ubit v napadu samomorilskega napadalca, so pokopali v bližini nedokončane mošeje v središču Bejruta, ki jo je pomagal graditi pokojni bogataš.

Pogreba se je udeležilo tudi več predstavnikov mednarodne skupnosti, med njimi predstavnik EU-ja za zunanjo politiko Javier Solana in pomočnik ameriške državne sekretarke William Burns. Družina pokojnika je pred tem dala vedeti, da na pogrebni slovesnosti ni zaželena prisotnost predsednika države Emila Lahouda in premierja Omarja Karamija, ki uživata široko podporo sirskih oblasti.

Na obisku pri pokojnikovi družini se je mudil tudi francoski predsednik Jacques Chirac, ki je bil tesen prijatelj Haririja.

Bodo ZDA uvedle nove sankcije?
V Washingtonu pa so sporočili, da ZDA razmišljajo o uvedbi novih sankcij proti Siriji, ker ta noče umakniti 14.000 svojih vojakov iz Libanona.

V ameriškem State Departementu domnevajo, da Sirija na svojem ozemlju gosti palestinske skrajneže in iraške upornike, ki se urijo za napade na cilje v Izraelu in Iraku.

Kljub temu v Washingtonu priznavajo, da ne vedo, kdo stoji za atentatom na nekdanjega libanonskega premierja Rafika Al Haririja, ki je v ponedeljek umrl v napadu samomorilskega napadalca.

Sirski veleposlanik v ZDA pa je medtem ostro zavrnil kakršna koli namigovanja, da so sirske oblasti povezane z atentatom na Haririja.

Z ruskega obrambenga ministrstva pa je prišla v javnost vest, da se Rusija s Sirijo pogaja o prodaji svoj napredni raketni sistem.

ZDA: Sirija naj zapusti Libanon
Sicer je pomočnik ameriške državne sekretarke William Burns, pristojen za Bližnji vzhod, je zahteval umik sirske vojske iz Libanona. Dodal je, da bi morala smrt Haririja okrepiti polet za svoboden, neodvisen in suveren Libanon. Pojasnil je, da bodo ZDA in mednarodna skupnost skrbno nadzorovale razmere v Libanonu, še posebej majske parlamentarne volitve.

Burns je zahteval tudi neodvisno in popolno preiskavo napada na nekdanjega libanonskega premierja Rafika Haririja, ki je bil v nedeljo ubit v samomorilskem napadu z avtomobilom bombo. Po njegovem mnenju je treba krivce pripeljati pred roko pravice.