Oče s sliko svoje hčere, ki je že 16 let v komi. Foto: EPA
Oče s sliko svoje hčere, ki je že 16 let v komi. Foto: EPA

Zdaj 36-letna Eluana Englaro je v komi že od leta 1992, ko je preživela prometno nesrečo, pri življenju pa so jo ohranjali s pomočjo umetne hrane. Njen oče Beppino Englaro si je za odklop od bolnišničnih aparatov, ki bi pomenil Eluanino smrt, prizadeval že od leta 1999.

Italijansko sodišče je odločilo, da je Englarova v stanju, ki ga ni več mogoče izboljšati. Hkrati je tudi odločilo, da bi tudi sama pacientka, če bi lahko izbirala, raje izbrala smrt kot življenje, ki ga ne more dojemati in ne more vzpostaviti stika z okolico.

Sicer pa je razprava o evtanaziji v Italiji še bolj zapletena zaradi vpliva Cerkve, ki leta 2006 ni želela cerkveno pokopati pesnika in pisatelja Piergiorgia Welbyja, ki so ga potem, ko je trpel za mišično distrofijo, decembra 2006 odklopili od respiratorja. Le dva meseca po tem primeru je sodišče zavrnilo, da bi Giovannija Nuvolija, ki je prav tako trpel za mišično distrofijo, odklopili od respiratorja.

Vatikan se je na odločitev milanskega sodišča kritično odzval. Sporočili so, da gre za resen dogodek. Vodja Papeške akademije za življenje Rino Fisichella je povedal, da je zaradi novice užaloščen in ogorčen. "Eluana je dekle, ki je še vedno živo; koma je oblika življenja," je dejal Fisichella. Po njegovih besedah odločitev sodišča dejansko opravičuje evtanazijo, o njej pa bi moralo odločati še višje sodišče.

M. R.