Leonarda med sprehodom po Mitrovici. Prepričana je, da se bo kmalu vrnila v Francijo. Foto: EPA
Leonarda med sprehodom po Mitrovici. Prepričana je, da se bo kmalu vrnila v Francijo. Foto: EPA
Napadli mater Leonarde Dibrani

Po poročanju tamkajšnjih medijev naj bi zakonca Dibrani napadel drug romski par. Policija je vse vpletene povabila na zaslišanje.

Spomnimo, 15-letno romsko deklico, ki je s starši in še petimi brati in sestrami štiri leta nezakonito živela v Franciji, so francoske oblasti pred dnevi izgnale nazaj na Kosovo, saj so jim zavrnili prošnjo za azil. Leonardo so na avtobusu med šolskim izletom pričakali policisti in jo odpeljali s seboj, kar je sprožilo plaz kritik tako med francoskimi dijaki kot v vrstah vladajočih socialistov.

Hollande ji je ponudil vrnitev
Predsednik Francois Hollande je želel ogenj pogasiti tako, da je Leonardi dejal, da se lahko vrne v Francijo sama, brez staršev, a je deklica njegovo ponudbo zavrnila. Iz Mitrovice je sporočila: "Ni naloga policije, da pred vsemi sošolci 15-letno dekle odstrani z avtobusa. Sram me je, saj so me vsi čudno gledali. A kljub temu je Francija še vedno v mojem srcu. Tako ali drugače se bom vrnila tja, o tem sem prepričana."

Družina Dibrani je Kosovo zapustila pred petimi leti. Naselili so v kraju Levier na vzhodu Francije, za azil pa so zaprosili, ker so bili v domovini deležni stalne diskriminacije, trdijo. Francoske oblasti jim niso ugodile, zato so jih devetega oktobra poslali na letalo za Prištino. Od takrat živijo v na srbsko in albansko prebivalstvo razdeljeni Mitrovici.

Valls: Ravnali smo po črki zakona
Francoski notranji minister Manuel Valls, ki je septembra izjavil, da so "Romi nezdružljivi s francoskim načinom življenja", vztraja, da je izgon potekal skladno z zakonom, a številni koalicijski poslanci so zahtevali njegov odstop. Javnomnenjske ankete kažejo, da večina Francozov kljub vsem razpravam podpira izgon romske družine.

Organizacija Amnesty International pa opozarja, da je bilo samo v prvi polovici leta iz začasnih naselij po Franciji nasilno pregnanih več kot 10.000 Romov. V državi jih sicer živi okoli 20.000, večina jih prihaja iz Romunije, Bolgarije in nekdanje Jugoslavije. Romi lahko v Francijo vstopijo brez vizuma, a če želijo v državi ostati dlje kot tri mesece, si morajo urediti dovoljenje za bivanje ali delo.

Napadli mater Leonarde Dibrani