Nemčija bo okrepila vojaški misiji v Iraku in Maliju in podaljšala misijo v Afganistanu, poleg tega pa se bo angažirala v zahodnem posredovanju v Siriji. Foto: EPA
Nemčija bo okrepila vojaški misiji v Iraku in Maliju in podaljšala misijo v Afganistanu, poleg tega pa se bo angažirala v zahodnem posredovanju v Siriji. Foto: EPA
false
Nemčija bo v Sirijo poslala letala tornado, do 1.200 vojakov in vojaško ladjo, Berlin pa razmišlja tudi o napotitvi posebnih enot. Foto: EPA

Nemčija bo v koaliciji pod vodstvom ZDA pri napadih na t. i. Islamsko državo sodelovala z do 1.200 vojaki, letali tornado in fregato, poleg tega pa bo okrepila vojaški misiji v Iraku in Maliju ter podaljšala misijo v Afganistanu.

V združenju nemških oboroženih sil ob odločitvah nemške vlade v zadnjem mesecu, da podaljšajo misijo v Afganistanu, za 150 vojakov povečajo misijo v Maliju in pošljejo več vojakov, ki bodo urili pešmerge tudi v Iraku, opozarjajo, da imajo premalo vojakov za vse izzive, dogovorjene v teh zadnjih tednih, je za Radio Slovenija poročala Polona Fijavž.

20.000 vojakov zadnje mesece sodeluje tudi pri obvladovanju begunske krize. Andre Wüstner, predsednik združenja nemških oboroženih sil, pravi, da je šla reforma nemške vojske v zadnjih letih predaleč, da leta 2011 nihče ni računal z ukrajinsko krizo, razmahom terorizma in prihodi beguncev in da je treba zgornjo mejo zaposlovanja v vojski ukiniti. Zdaj je v nemški vojski zaposlenih 178.000 ljudi, po mnenju Wüstnerja pa jih potrebujejo še od 5.000 do 10.000.

Wüstner je dejal, da so novi zaposleni potrebni tudi zato, ker s 1. januarjem začne veljati zakonodaja, ki omejuje delo brez počitka.

Združenje oboroženih sil je neodvisno združenje, ki zastopa interese zdajšnjih in nekdanjih pripadnikov nemške vojske in njihovih družin, pa tudi civilistov, ki delajo v vojski, poroča Deutsche Welle.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je v petek dejal, da vlada ne načrtuje povečanja vojske kljub njenim obsežnejšim nalogam. Tej ideji naj bi bila bolj naklonjena obrambna ministrica Ursula von der Leyen, še poroča DW. Obrambna ministrica sicer razmišlja o napotitvi posebnih enot v Sirijo za izredne primere, recimo, če bi bilo sestreljeno nemško letalo.

Tudi policisti bi se radi okrepili
Pozive po novih delovnih mestih je medtem slišati tudi iz policijskega sindikata. Zvezni policisti zadnje tedne varujejo zunanje nemške meje, zaradi povečanih terorističnih groženj pa je obseg njihovega dela še dodatno povečan. Po besedah predsednika sindikata nemških policistov Rainerja Wendta so zvezni policisti na koncu svojih moči.

Vlada je dala zeleno luč za dodatnih 3.000 zaposlitev, a Wendt pravi, da so jih toliko potrebovali že pred prej omenjenimi izzivi in opozarja, da izobraževanje traja vsaj poltretje leto. Tako kot vojska tudi policija meni, da je nemška vlada podcenila geopolitične in varnostne razmere v Evropi in njeni soseski, je še poročala Polona Fijavž.