Ameriški in ruski predsednik sta se očitno uskladila o novih sankcijah proti Iranu in zdaj prepričujeta Turčijo in Brazlijo v sprejetje le-teh. Foto: Reuters
Ameriški in ruski predsednik sta se očitno uskladila o novih sankcijah proti Iranu in zdaj prepričujeta Turčijo in Brazlijo v sprejetje le-teh. Foto: Reuters

Medvedjev je bil v sredo v Turčiji na obisku pri predsedniku Abdulahu Gülu, v petek bo gostil brazilskega predsednika Luiza Inacia Lulo da Silvo, ki bo zatem odpotoval v Washington k Obami, medtem pa bo Gül obiskal Iran.

Državna sekretarka ZDA Hillary Clinton je medtem opozorila Turčijo, naj procesa ne ovira. Clintonova je po telefonu poklicala turškega zunanjega ministra Ahmeta Davutogluja in mu povedala, da jih Iran izkorišča za zavlačevanje. Ameriška veleposlanica pri ZN-u Susan Rice pa je povedala, da pogajanja o sankcijah dobro potekajo. Iran je pred časom zaprosil Brazilijo, ki je skupaj s Turčijo nestalna članica Varnostnega sveta, za posredovanje v pogovorih o sankcijah, vendar so Brazilci uradno zanikali, da so prošnjo sprejeli.

Enostranske sankcije ne pridejo v poštev
Pred telefonskim pogovorom Obame in Medvedjeva, ki sta se strinjala, da bosta pogajalcem naročila, naj pospešijo delo, se je oglasil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Povedal je, da so odnosi med ZDA in Rusijo boljši, glede sankcij proti Iranu pa je Washingtonu poslal odločno sporočilo, da morebitne enostranske sankcije ZDA nikakor ne pridejo v poštev.

Edini način za izognitev sankcijam bi bil sprejem predloga, po katerem bi Iran ustavil bogatenje urana, dobil nizko obogateno jedrsko gorivo iz tujine in odprl vrata inšpektorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

Orožje, investicije, sumljive pošiljke
V Washingtonu pričakujejo resolucijo v naslednjih tednih, v New Yorku pa se omenja konec maja. Gre za že četrti krog sankcij proti Iranu, ki se zaradi njih ne obremenjuje pretirano. V pripravi naj bi bila zaostritev prepovedi trgovine z orožjem, ukrepi proti investicijam v iranski energetski sektor in zaplemba sumljivih pošiljk v Iran po morju.