Pobesnela množica je prejšnji teden napadla hindujsko svetišče. Foto: Reuters
Pobesnela množica je prejšnji teden napadla hindujsko svetišče. Foto: Reuters

Dečkova družina se zdaj skriva, številni pripadniki hindujske skupnosti v konservativnem okrožju Rahim Jar Khan v Pandžabu pa so zbežali s svojih domov, potem ko je pobesnela muslimanska množica napadla hindujsko svetišče, ko je policija prejšnji teden izpustila dečka proti varščini.

Na območje so poslali tudi vojsko, da bi zatrla kakršne koli nadaljnje izgrede, v povezavi z napadom na svetišče pa so aretirali 20 ljudi.

Deček je obtožen, da je prejšnji mesec namerno uriniral na preprogo v knjižnici v medresi, kjer hranijo verske knjige.

Za bogokletstvo je v Pakistanu zagrožena smrtna kazen. Pripadnik dečkove družine je za Guardian povedal, da fantek niti ne ve, kaj bogokletstvo je, niti kaj naj bi storil narobe ali zakaj je bil teden dni v zaporu. "Zapustili smo naše trgovine in delo, celotna skupnost je preplašena in bojimo se pogroma. Nočemo se vrniti tja. Tudi ne vidimo, da se bo kar koli ukrepalo proti storilcem ali storilo kaj v smeri, da bi zaščitili manjšine, ki tam živijo.”

Obtožnica bogokletstva, vložena proti otroku, je šokirala pravne strokovnjake, ki pravijo, da gre za precedenčno potezo. Do zdaj bogokletstva ni bila v Pakistanu obtožena še nobena tako mlada oseba. Se pa obtožbe bogokletstva v tej azijski državi pogosto uporabljajo proti verskim manjšinam.

"Zahtevam, da se obtožbe proti dečku nemudoma ovržejo, in pozivam vlado, da zagotovi varnost družini in tistim, ki so morali zbežati," je oblasti pozval aktivist za človekove pravice Kapil Dev. "Napadi na hindujska svetišča so se v zadnjih letih okrepili, kar kaže na okrepljeno stopnjo ekstremizma in fanatizma. Nedavni napadi se zdijo nov val pregona hindujcev."