Helikopterji so bili na poti na slovesno odprtje nove sedežnice na smučišču v odročni dolini Naltar. Foto: Reuters
Helikopterji so bili na poti na slovesno odprtje nove sedežnice na smučišču v odročni dolini Naltar. Foto: Reuters

Sestreljeni helikopter s 17 ljudmi na krovu je letel v skupini treh in prevažal delegacijo tujih diplomatov in njihovih pomočnikov na območje Gilgit Baltistana, ki je del spornega območja v Kašmirju. Helikopterji so bili na poti na slovesno odprtje nove sedežnice na smučišču v odročni dolini Naltar. Helikopter je padel na neko šolo, a za zdaj ni poročil o žrtvah na poseljenem območju.

Med šestimi smrtnimi žrtvami so dva pilota in štirje tujci, med njimi tudi norveški in filipinski veleposlanik v Pakistanu. Enajst ljudi je bilo v napadu ranjenih. Pričakovati je, da bo žrtev še več, saj je helikopter padel na šolo, v kateri so bili v tistem času tudi otroci.

Talibani za tarčo vzeli Šarifa
Odgovornost za napad so prevzeli pakistanski talibani, ki so sporočili, da so helikopter sestrelili z raketo zemlja-zrak. Povedali so, da je bil tarča napada pakistanski premier Navaz Šarif, ki pa je preživel, ker je bil v drugem helikopterju.

Pakistanske oblasti navedb talibanov še niso komentirale, je pa obrambno ministrstvo sporočilo, da preiskuje vzroke strmoglavljenja. Iz Šarifovega kabineta pa so sporočili, da je bil premier v času napada na helikopter z letalom na poti na območje Gilgit Baltistana, a se je po novici o strmoglavljenju helikopterja vrnil v Islamabad.