Kitajci že dobro služijo s prodajo spominkov z logom olimpijskih iger. Foto: Reuters
Kitajci že dobro služijo s prodajo spominkov z logom olimpijskih iger. Foto: Reuters
Olimpijske igre
Olimpijske igre so vedno dogodek, kamor so uprte vse oči svetovne javnosti. Foto: EPA

Svetovno združenje delavskih sindikatov Playfair je izdalo poročilo, v katerem je opozorilo, da kitajski delodajalci, proizvajalci uradnih produktov za olimpijske igre, zlorabljajo delavce. Delodajalce so obtožili predvsem zlorabe otrok, mlajših od 12 let, predolgih delovnikov, slabih delovnih razmer in nizkih plač, kar naj bi bilo vse namenjeno le kopičenju dobička.

Združenje je v svojem poročilu "Nobene medalje za olimpijske igre pravic delavcev" zapisalo, da naj bi delodajalci svojim podrejenim naročili, da morajo lagati glede svojih plač in delovnih razmer, da bi tako od njihovih podjetij odvrnili inšpektorje, obtožili pa so jih tudi slabih zdravstvenih in varnostnih razmer.

Kitajska podjetja so vse obtožbe sicer zavrnila, je pa res, da tovrstne obtožbe mečejo slabo luč na olimpijsko gibanje, saj se take obtožbe ne bi smele dogajati v tovarnah, ki imajo licenco za olimpijske izdelke.

MOK opozarja olimpijska mesta
Mednarodni olimpijski komite je povedal, da nima neposrednega nadzora nad podjetji z olimpijskimi izdelki, a je vsem mestom, ki gostijo olimpijske igre, zapovedal spoštovanje temeljnih in poštenih delovnih standardov. V izjavi so zapisali, da je "Mednarodni olimpijski komite kot vodja olimpijskega gibanja odgovoren za socialno varstvo in skrbi za olimpijsko znamko na najboljši mogoč način".

V Veliki Britaniji, kjer se bo v torek sestal Mednarodni olimpijski komite, so se strinjali, da morajo sindikati ostreje ukrepati, da podobnih obtožb ne bi dobili pred in med olimpijskimi igrami v Londonu leta 2012.