Ciuca in njegov novi kabinet naj bi pred poslance stopila to sredo, a glasovanje o zaupnici je zdaj odpovedano.

Romunski predsednik Klaus Iohannis je Ciuci mandat za sestavo vlade podelil pred desetimi dnevi, potem ko je parlament izrekel nezaupnico premierju Florinu Cituju in je propadel poskus oblikovanja vlade evropskega komisarja za kmetijstvo Daciana Ciolosa, ki mu je Iohannis kot prvemu zaupal to nalogo.

Ciuca sicer po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA že od začetka ni imel veliko možnosti za uspeh, saj je vrh njegovih vladajočih liberalcev (PNL) vztrajal pri oblikovanju manjšinske vlade z manjšo stranko madžarske manjšine UDMR, ki bi nato v parlamentu uživala podporo opozicijskih demokratov PSD in/ali reformne stranke USR.

A PNL in UDMR imata v 465-članskem parlamentu le 150 poslancev. Ciuca je med desetdnevnimi pogajanji kot potencialna koalicijska partnerja ponudil obe omenjeni stranki, a vodstvo PNL-ja se s tem ni strinjalo, zato zdaj vrača mandat Iohannisu. "Upal sem, da bom našel politično rešitev (...), a matematična realnost je tista, ki jo vsi poznamo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v ponedeljek zvečer sporočil novinarjem.

Politični opazovalci novemu vodji PNL-ja, nekdanjemu premierju Cituju očitajo de facto sabotažo Ciuce, saj naj bi računal, da po njegovem neuspehu znova sam prejme mandat za sestavo vlade. Citu je sicer že napovedal, da bo vodstvo stranke predvidoma danes odločalo o tem, ali bo predsedniku države za mandatarja znova predlagalo Cituja ali koga drugega.

Vodstvo PNL je poleg tega sklenilo, da bo imel novi mandatar več manevrskega prostora oziroma da ga bo pooblastilo za iskanje parlamentarne večine z "vsemi demokratičnimi frakcijami". Po poročanju romunskih medijev so se liberalci očitno odločili, da poskusijo oblikovati veliko koalicijo skupaj s PSD-jem.

Poleg politične Romunijo pesti tudi huda zdravstvena kriza. Pandemija covida-19 je namreč v državi na vrhuncu, dnevno tam umre po okoli 400 covidnih bolnikov. Že sicer kronično podhranjen zdravstveni sistem bremena ne zmore in Bukarešta je za pomoč zaprosila druge države.