Na izid volitev je odločilno vplivala ekonomska stiska državljanov. Foto: EPA
Na izid volitev je odločilno vplivala ekonomska stiska državljanov. Foto: EPA
Romuni izbirali parlament

"Postkomunistična" PSD nekdanjega zunanjega ministra Mircea Geoane. PSD, ki je nastopala skupaj s Konservativno stranko (PC) romunskega medijskega mogotca Dana Voiculescuja. je največ volivcev prepričala v zadnjih tednih, ko je igrala na karto strahu volivcev pred posledicami svetovne finančne krize in jeze zaradi naraščajočega razkoraka med bogatimi in revnimi.

Še ena opozicijska stranka, Liberalnodemokratska stranka (PD-L) je dobila 30 odstotkov glasov. Vladajoča Narodna liberalna stranka (PNL) premierja Calina Popescuja Tariceanuja osvojila 20 ostotkov.

Ugibanja o vladni koaliciji
Če bo hotel oblikovati vlado, bo moral Geoane skleniti zavezništvo z PD-L-jem, ki je blizu predsedniku države Traianu Basescu. Po romunskem zakonu premierja nominira ravno predsednik. Možna je tudi koalicija med PD-L-jem in liberalci, ki bi z še nekja manjšimi strankami imeli večino.

Za stolčke se je potegovalo 3.000 kandidatov
18,3 milijona volivcev je prvič volilo po novem volilnem sistemu. Neposredno so izbirali po enega kandidata za poslansko zbornico oziroma senat in ne glasujejo več za strankarsko listo.

Poslance bodo nato dokončno izbrali na podlagi mešanega večinskega in proporcionalnega volilnega sistema. Za 332 sedežev v poslanski zbornici in 137 v senatu se poteguje okoli 3.000 kandidatov. Posamezne stranke morajo za vstop v "parlamentul" na volitvah dobiti najmanj pet odstotkov podpore med volivci, razen če stranka v poslanski zbornici osvoji šest, v senatu pa tri mandate.

EU nezadovoljn a s korupcijo v Romuniji
EU je Romunijo, ki se je evropski povezavi pridužila leta 2007, večkrat grajala zaradi korupcije in organiziranega kriminala. Bukarešti je Bruselj naložil izvedbo reform in administrativnega sistema, ki bi se spopadel s to težavo. Nekatere reforme je Romunija že sprejela, a kritiki menijo, da te še zdaleč niso dovolj učinkovite, da bi izkoreninile korupcijo v poslovnem in političnem svetu.

K. S./T. V.

Romuni izbirali parlament