V letu 2015 je Savdska Arabija izvedla 153 usmrtitev. Foto: Reuters
V letu 2015 je Savdska Arabija izvedla 153 usmrtitev. Foto: Reuters

Razveljavitev smrtne kazni je uradno sporočil Fajadev odvetnik Abdul Rahman Al Lahim, ki je dejal, da je sodišče v Abhi, mestu na jugozahodu Savdske Arabije, razsodilo, da bo ob tem moral obtoženi javno izdati obvestilo o kesanju za svoja dejanja. Dodal je, da bo bičanje izvedeno v 16 serijah, poroča BBC.

Obtožen opustitve verskega prepričanja
35-letni Fajad je bil aretiran avgusta 2013, ko je neimenovan državljan Savdske Arabije trdil, da je pesnik spodbujal ateizem in širil bogokletne ideje, je sporočil Amnesty International. Fajad je v obrambi zanikal obtožbe in dejal, da so bile navedbe lažne. Obtožbe so očitno povezane z njegovo zbirko poezije, ki jo je izdal leta 2008, v njej pa kritiki omenjajo širitev ateističnih misli in dvom o smiselnosti religije.

Potem ko je bil izpuščen, so ga zaradi opustitve verskega prepričanja oziroma odpadništva znova aretirali januarja 2014. Obenem je bil obtožen kršenja zakona, saj je posnel fotografije žensk in jih shranil na svojem mobilnem telefonu. Aprila 2014 so ga obsodili na štiriletno zaporno kazen in 800 udarcev z bičem, a so njegovo kesanje označili za zadovoljivo in so preklicali kazen. Toda višje sodišče je razveljavilo sodbo in zadevo poslalo na prvotno, ki ga je 17. novembra lani zaradi odpadništva obsodilo na smrtno kazen.

Protest pesnikov po svetu
Obsodba na smrtno kazen je izzvala mednarodne proteste številnih svetovnih pesnikov, pisateljev, igralcev in drugih umetnikov, ki so zahtevali njegovo izpustitev in v podporo obtoženemu brali izbrane pesmi ter druga besedila. Na mednarodnem festivalu literature v Berlinu so pozvali vladi ZDA in Velike Britanije, da posredujejo v primeru Fajada, od Združenih narodov pa so zahtevali, da Savdsko Arabijo začasno suspendirajo iz Sveta za človekove pravice, "dokler ne izboljša izjemno slabe evidence spoštovanja človekovih pravic in svoboščin".

Fajad, ki se je rodil v Savdski Arabiji palestinskim beguncem, je sodobno umetnost Savdske Arabije predstavil svetovnemu občinstvu. Lani je Savdska Arabija po poročanju tiskovne agencije AFP izvedla 153 usmrtitev. Po zakonu je smrtna kazen pripisana za umor, preprodajo drog, posilstvo, oborožen rop in odpadništvo.