V Siriji od sredine marca potekajo protesti proti režimu predsednika Asada. Foto: EPA
V Siriji od sredine marca potekajo protesti proti režimu predsednika Asada. Foto: EPA

V mestu Džisr al Šugur na severozahodu države že tri dni potekajo operacije vojske in policije proti nasprotnikom režima predsednika Bašarja Al Asada.

Državna televizija je poročala, da je bilo v ponedeljkovem napadu na postojanko varnostnih sil ubitih 82 ljudi in se je tako število mrtvih v treh dneh povečalo na 120. Človekoljubne organizacije so poročale, da je bilo od sobote v mestu ubitih najmanj 35 ljudi, od tega 27 civilistov.

Navedbe državne televizije in tamkajšnjih aktivistov ni mogoče preveriti, saj so sirske oblasti po začetku protivladnih protestov sredi marca prepovedale poročanje tujim novinarjem in jih izgnale iz države. Džisr al Šugur je od prestolnice Damask oddaljen okoli 330 kilometrov.

Sirska televizija je poročala, da so oboroženi moški iz zasede ubili 20 policistov, medtem ko je osem pripadnikov predsednikove garde umrlo v eksploziji pošte. Policisti naj bi padli v zasedo, ko so se odzvali na klic "prestrašenega prebivalstva". Izbruhnili naj bi tudi spopadi, a naj bi vladne sile že zavzele dele mesta, ki so jih pred tem nadzirale oborožene skupine.

Sirski notranji minister Mohamed Ibrahim Al Šar je napovedal, da se bodo odločno, a v skladu z zakoni, odzvali na vsakršen oborožen napad, ki ima za tarčo varnostne sile.

Streli na žalujoče sprožili val ubijanja
Borci za človekove pravice so sporočili, da je bilo nekaj vojakov in policistov ubitih, ko so hoteli dezertirati ali pa niso hoteli izvršiti ukazov svojih nadrejenih. Prebivalci mesta s 50.000 prebivalci so povedali, da se je val ubijanja začel v soboto, ko so ostrostrelci s strehe glavnega poštnega urada streljali na udeležence pogrebnih slovesnosti za šestimi protestniki, ki so bili ubiti dan pred tem.