Spopadi so izbruhnili v goratem območju Saravan na jugovzhodu države, ki je težko dostopen. Foto: EPA
Spopadi so izbruhnili v goratem območju Saravan na jugovzhodu države, ki je težko dostopen. Foto: EPA

Spopadi so izbruhnili na goratem območju Saravan na jugovzhodu države, kjer se gibljejo tihotapci mamil in oboroženi uporniki. Iranska tiskovna agencija Irna, ki se sklicuje na neimenovane, a dobro obveščene kroge, poroča, da naj bi za napadom stali "banditi ali uporniki, sovražni do Islamske republike". V spopadih je bilo ranjenih najmanj pet stražarjev.

Identiteta upornikov še ni znana, prav tako še ne poznajo podrobnosti napada. Predstavnik parlamenta v Saravanu Hedajatolah Mirmoradzehi je dejal, da nihče še ni prevzel odgovornosti za napad. "Ker se je napad zgodil na območju, ki je težko dostopno, še nimamo podatkov, ali so napadalci ugrabili še kakšnega izmed stražarjev," je še dodal.

Iran se je že maščeval in obesil 16 upornikov
Iranski režim se je na poboj stražarjev odzval tako, da je iz maščevanja kmalu po napadu obesil 16 upornikov. "Uporniki so bili povezani s skupinami, sovražnimi do iranskega režima," je sporočil državni tožilec province Sistan - Beludžistan. Upornike, ki niso bili obtoženi povezave z nočnim incidentom, so obesili v zaporu Zahedan, severovzhodno od Saravana.

Saravan večkrat prizorišče krvavih spopadov
Saravan leži v jugovzhodni iranski pokrajini Sistan - Beludžistan blizu meje s Pakistanom, kjer živi številčna skupnost sunitskih muslimanov, ki so sicer manjšina v državi s prevladujočo šiitsko večino. Območje je bilo v zadnjih letih že večkrat prizorišče krvavih spopadov, v zadnjih treh desetletjih je tako v spopadih s tihotapci življenje izgubilo več kot 4.000 policistov in vojakov.

Iran je glavna prometna pot za mamila iz Afganistana, ki jih tihotapijo prek njegovega ozemlja pretežno v zahodne države.