Pokrajina Sinkiang je pogosto prizorišče spopadov med muslimansko ujgursko manjšino in hansko večino. Foto: EPA
Pokrajina Sinkiang je pogosto prizorišče spopadov med muslimansko ujgursko manjšino in hansko večino. Foto: EPA

Napadalci so z noži napadli več policijskih postaj in državnih uradov v mestu Lukčun, približno 200 kilometrov od glavnega mesta pokrajine Urumči, ter zažgali več policijskih avtomobilov. Pri tem je umrlo 17 ljudi, devet policistov oz. pripadnikov varnostnega osebja in osem civilistov.

Policisti so se na napade odzvali s streljanjem in ubili deset izgrednikov. Najmanj trije ljudje so bili ranjeni in se zdravijo v bolnišnici.

Oblasti so že aretirale tri osumljence, še vedno pa iščejo več ljudi, ki so zbežali s prizorišča napadov. Podrobnejših informacij o napadalcih še ni, prav tako se ne ve, kaj je bil povod za izgrede. Poročila o dogajanju v regiji je zaradi strogega nadzora odtekanja informacij težko spremljati.

Večkrat prizorišče spopadov med Ujguri in Hani
Kitajska pokrajina Sinkiang je bila v zadnjih letih že večkrat prizorišče spopadov med muslimansko ujgursko manjšino in hansko večino. Veliko Ujgurov Hane dojema kot vsiljivce, ki so zasedli njihovo domovino, kitajske oblasti pa ujgurske proteste vztrajno označujejo kot delo separatistov, ki dobivajo podporo od somišljenikov v tujini.

Samo aprila letos je bilo v spopadih med policijo in lokalnimi prebivalci v regiji ubitih 21 ljudi, oblasti pa so takrat za izgrede obtožile "teroriste". V zadnjem času je bilo v regiji zaradi verskega ekstremizma aretiranih devet ljudi.