Kosovo je za vpletenost v napad v Banjski obtožilo Srbijo. Foto: EPA
Kosovo je za vpletenost v napad v Banjski obtožilo Srbijo. Foto: EPA

Radoičića je srbska policija prijela v torek, potem ko je v petek prevzel odgovornost za napad na severu Kosova, v katerem so bili konec septembra ubiti kosovski policist in trije napadalci. Višje državno tožilstvo v Beogradu je zanj odredilo 48-urni pripor in ga med drugim obtožilo združevanja zaradi storitve kaznivih dejanj, nezakonite proizvodnje, posedovanja in tihotapljenja strelnega orožja na Kosovo.

Kot vodja skupine je Radoičić po navedbah tožilstva z več za zdaj še neznanimi osebami ogrožal življenje ljudi v kraju Banjska. Orožje, strelivo in eksplozivna sredstva naj bi od januarja lani do 24. septembra letos dobavljal iz Tuzle v BiH. Vojaško opremo naj bi mu dostavljali v Beograd, on pa jo je prepeljal in uskladiščil v zapuščenih objektih in gozdovih na območju Kosova.

Potem ko mu je v torek sodnik prebral obtožnico, se je nekdanji podpredsednik največje stranke Srbov na Kosovu Srbske liste, ki goji tesne stike z Beogradom, izrekel za nedolžnega, medtem ko je tožilstvo zanj predlagalo pripor. Sodnik višjega sodišča v Beogradu je predlog tožilstva zavrnil in ga izpustil na prostost. Kot poroča srbski portal N1, se bo višje tožilstvo pritožilo na izpustitev.

Radoičiću so odvzeli potni list in mu prepovedali, da brez soglasja sodišča zapušča Srbijo, poleg tega pa se mora vsakega 1. in 15. v mesecu javiti pristojni policijski upravi.

Razmere na Kosovu ostajajo napete. Foto: Reuters
Razmere na Kosovu ostajajo napete. Foto: Reuters

Američane zanima, od kod sta prišli orožje in strelivo

ZDA so aretacijo Radoičića označile za dober korak. Radoičić je po mnenju ameriškega veleposlanika v Srbiji Christopherja Hilla priznal krivdo za večino stvari, ki so se zgodile, a je treba dobiti jasen vpogled v to, kaj se je zgodilo. "Mislim, da vsi želimo vedeti, za kaj pravzaprav gre, kaj so želeli doseči in od kod sta prišli vse to orožje in strelivo," je Hill poudaril v torek za Tanjug.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je v torek v pogovoru za CNN pozvala Srbijo, naj Radoičića izroči Kosovu. Ob tem je dejala, da "glede na dosedanje izkušnje Srbija tega ne bo storila". Kosovo ima po njenih besedah dokaze o vpletenosti Srbije, napovedala pa je tudi, da bodo objavili dokaze o "neposrednem ukazu", ki je prišel od srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

Priština na čelu s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem trdi, da je Srbija napadalcem v Banjski nudila logistično podporo in da je bil napad del širšega načrta nezakonite priključitve severa Kosova, oblasti v Beogradu na čelu z Vučićem pa vpletenost Srbije v napad zanikajo.