Prostori, ki naj bi jih uporabljali prijeti vahabiti. Foto: RTV SLO
Prostori, ki naj bi jih uporabljali prijeti vahabiti. Foto: RTV SLO

Načrtovali naj bi tudi napade v Beogradu in Novem Pazarju, prvoobtoženemu pa je sodišče prisodilo 13-letno zaporno kazen. Preostala deseterica bo za zapahi od 6 mesecev do 8 let. Trije obtoženi so bili izpuščeni na prostost.

Skupina je po ugotovitvah sodišča pripravljala napad na muftija Muamerja Zukorlića, voditelja ene izmed dveh islamskih skupnosti v Srbiji. Očitali so mu sodelovanje z ameriško obveščevalno agencijo Cio.

Načrtovali naj bi tudi napad na mošejo in policijsko postajo v Novem Pazarju, sodeč po obtožnici pa naj bi imeli tudi stike z istomislečimi skupinami v sosednjih državah ter zahodni Evropi.

Zagovorniki obsojenih menijo, da je šlo v sojenju za politično-verski proces proti islamu. Večina članov vahabitske skupine se je odpovedala pomoči odvetnikov, saj priznavajo le "sodbo Alaha".

Skupino so prijeli marca 2007 nedaleč od Novega Pazarja, ob tem so jim zasegli orožje in strelivo, hkrati pa tudi literaturo ter naslove spletnih strani, ki poveličujejo teroristične napade po vsem svetu.