"Ne bi se čudil, če doktorata ni, ampak bom počakal na dokaze," je o obtožbah na račun rektorja zasebne univerze dejal premier Aleksandar Vučić. Foto: EPA
V Srbiji odmeva afera z doktorati

Domneve je prvi objavil portal Peščanik, njegovo stran pa so nato zrušili, zaradi česar poteka policijska preiskava. Kot je za Radio Slovenija poročala Marta Razboršek, so srbski mediji najprej objavili mnenje srbskih znanstvenikov iz Londona, da je doktorsko delo notranjega ministra Nebojše Stefanovića plagiat, kar so zanikali tako minister kot vodstvo Megatrenda, premier Vučić pa je obtožbe opisal kot neumnost. "Bolj neumne razlage kot te, da je delo plagiat, še nisem bral," je dejal.

Obtožbi zoper Stefanovića je sledila obtožba zoper njegovega mentorja in rektorja zasebne univerze Megatrend Mićo Jovanovića, češ da njegovega doktorata na londonski univerzi London School of Economics iz leta 1983 ni mogoče najti, zaradi česar je minister za šolstvo predlagal njegov odstop.

Megatrend na udaru kritik
Jovanović, član socialistične stranke nekdanjega premierja Ivice Dačića, je doktor, saj je leta 1991 doktoriral na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju, je poročala Razboršek. Megatrend, ki sodeluje s primorsko univerzo, so pogosto napadali zaradi prelahkega dobivanja nazivov. Zdaj mu mediji očitajo, da ni imel nikoli akreditiranih študijskih programov v Tokiu, Londonu in na Dunaju, s čimer se je promoviral.

"Nisem zahteval zasebnih fakultet, zahtevali so jih tisti, ki zahtevajo enakopravnost zasebne in družbene lastnine. Kar ste zahtevali, to imate," je svoje mnenje o aferi pojasnil Dačić.

Jovanović je že odstopil z vseh funkcij. "Ne bi se čudil, če doktorata ni, ampak bom počakal na dokaze," je o obtožbah na Jovanovićev račun dejal Vučić. To vsekakor ne pomeni, še pravi premier, da je zdaj sporen doktorat notranjega ministra.

Jovanović je medtem iz Londona sporočil, da je našel svoj tamkajšnji doktorat in enega izmed članov komisije, pred katero ga je zagovarjal, ter napovedal tožbo proti šolskemu ministru Srđanu Verbiću in vsem, ki so ga očrnili. Megatrend je sicer že sprejel njegov odstop.

V Srbiji odmeva afera z doktorati