Demokrati so se v predstavniškem domu Tennesseja zavzemali za omejevanje dostopa do orožja.  Foto: Reuters
Demokrati so se v predstavniškem domu Tennesseja zavzemali za omejevanje dostopa do orožja. Foto: Reuters

Trije demokratski kongresniki iz Tennesseeja, Justin Jones, Gloria Johnson in Justin Pearson, so se udeležili protestov, ki so po nashvilskem streljanju preplavili ZDA. Za zakonodajno telo te države, v katerem imajo republikanci dvotretjinsko večino, je bilo to ravnanje proti volji državljanov.

"To, kar se je zgodilo pred tednom dni, je bilo utišanje glasov sedmih milijonov ljudi, in sicer neupoštevanje ukaza te institucije. Danes imamo možnost suspenza pravil in omogočanja javnega predvajanja posnetka dogodkov 30. marca," je dejal republikanski kongresnik Johnny Garrett.

Republikanska večina je glasovala za izključitev dveh mladih temnopoltih kongresnikov Justina in Pearsona, medtem ko je za izključitev belopolte kongresnice Johnson zmanjkal en glas.

Odločitev o izključitvi kongresnikov je del odgovora konservativne Amerike. V nekaterih zveznih državah so po Nashvillu civilistom olajšali dostop do orožja.

"Teden, ko je strelski pohod opustošil našo skupnost, je najbolj neposredni odziv zakonodajnega telesa oz. kolegov iz nasprotne stranke, naša izključitev. Zato ker smo na ulici javno govorili o razmerah, ki jih polavtomatsko orožje ustvarja na naših ulicah. Pozvali smo vas k prepovedi polavtomatskega orožja, vi ste pa odgovorili z napadom na demokracijo," je dejal Jones.

Predstavniški doma Tennesseeja ima sto članov in 75 republikancev je glasovalo za izključitev Jonesa, ki ga je podprlo le 25 kolegov. Absurdnost odločitve je sprožila val zgražanja po ZDA, čeprav bo trojica lahko kandidirala na posebnih volitvah, a do teh bodo v njihovih okrožjih imenovali nadomestne kongresnike.

Sporni postopek republikancev v Tennesseeju