Foto: EPA
Foto: EPA

Zakonodaja tako ne omogoča več zagovarjanja nasilja nad otrokom, češ da je to "razumna kazen", ki je bila v Angliji in Walesu sprejemljiva vse od viktorijanskih časov. Po novem so vse vrste udarcev zoper otroka nezakonite.

Regionalna waleška vlada je sporočila, da tistemu, ki bo fizično kaznoval otroka, grozi aretacija ali obtožba napada, lahko bi dobil tudi kazensko kartoteko.

Vlada pod vodstvom laburistov in več aktivistov za zaščito pravic otrok je spremembo zakona označilo za "zgodovinsko", Anglijo pa so pozvali, naj tudi sama sprejme takšno prepoved, poroča Guardian.

Medtem pa kritiki, tudi iz vrst waleških konservativcev, izražajo skrb, da bo prepoved telesnega kaznovanja otrok kriminalizirala starše, ki se trudijo po najboljših močeh, in da bo ustvarila "stasijevsko kulturo", ko bi lahko ljudje tudi lažno ovajali svoje sosede (Stasi je bila tajna policija v nekdanji Nemški demokratični republiki).

Namestnica ministra za socialne zadeve Julie Morgan pa je to kritiko zavrnila. Dejala je, da "ne želijo, da ljudje vohunijo drug za drugim", a je dodala, da je "skrb za otroke odgovornost celotne skupnosti".

Julie Morgan je še navedla, da se je kultura fizičnega kaznovanja otrok v zadnjih letih že spremenila in da to počne le malo staršev. Novi zakon bo po njenih besedah to še utrdil.

Na Škotskem so to prepoved uvedli novembra 2020, zdaj pa zagovorniki te spremembe upajo, da jim bo sledila še Anglija.