Noži, ki bodo dovoljeni med ročno prtljago na letalu, bodo morali biti krajši od šestih centimetrov in ožji od 1,3 centimetra. Foto: EPA
Noži, ki bodo dovoljeni med ročno prtljago na letalu, bodo morali biti krajši od šestih centimetrov in ožji od 1,3 centimetra. Foto: EPA

Potniki bodo po 25. aprilu letos med ročno prtljago na letalu lahko imeli tudi palice za golf, hokejske palice in bejzbolski kij, ti pa ne bodo smeli biti daljši od 60 centimetrov in težji od 680 gramov.

Kot so še sporočili iz TSA-ja, na listi prepovedanih predmetov še vedno ostajajo noži s trdim ročajem, britvice in tapetniški noži.

Ukrep je bil že deležen kritik
Združenje sindikata kabinskega osebja posadk letala meni, da bi lahko omenjeni predmeti na letalu ogrožali varnost potnikov in posadke.

A pri TSA-ju menijo drugače, saj da bodo ameriške letalske linije znova v skladu z mednarodnimi standardi: "Nova pravila bodo zaposlenim pri TSA-ju omogočila, da svoje napore usmerijo k iskanju nevarnejših predmetov, npr. razstreliva," so sporočili v izjavi za javnosti.
Strogi ukrepi pri vnosu tekočine na letalo veljajo
Med ukrepi, ki jih je po terorističnem napadu na dvojčka 11. septembra 2011 sprejela večina mednarodnih letališč, je tudi ukrep prepovedi vnosa tekočin na letalo. Potnik lahko v svoji ročni prtljagi prenaša le majhne količine tekočin, ki morajo biti hranjene v posamične posode z največjo prostornino 100 mililitrov. Posode pa morajo biti zapakirane v prozorno plastično vrečko, ki jo je mogoče znova zatesniti in prostornina katere pri enem potniku ni večja od enega litra.

Med zgoraj omenjene tekočine letalske družbe uvrščajo: voda in druge pijače, juhe, sirupi, kreme, losjoni in olja, parfumi, razpršilci, geli, vključno z geli za lase in tuširanje, vsebina posod pod tlakom,vključno s peno za britje, drugimi penami in dezodoranti, paste, vključno z zobno pasto, mešanice tekočih in trdnih snovi, črtalo za trepalnice ter katere koli druge snovi s podobno gostoto.