Oblasti v ZDA so sporočile, da bodo vse, ki so bili v stiku z obolelim, hospitalizirale za 21 dni. Foto: Reuters
Oblasti v ZDA so sporočile, da bodo vse, ki so bili v stiku z obolelim, hospitalizirale za 21 dni. Foto: Reuters
Dalas
Moškega zdravijo v bolnišnici Texas Health Presbyterian v Dalasu, kjer so v karanteni tudi vsi zdravstveni delavci, ki so prišli z njim v stik. Foto: Reuters
Prvi primer ebole v ZDA

Direktor Ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) Thomas Frieden je povedal, da je pacient iz Liberije proti mestu Dalas v Teksasu odpotoval 19. septembra, tam pa je obiskal sorodnike. Slabo se je začel počutiti šele čez štiri ali pet dni, ko je odšel v bolnišnico, kjer pa najprej niso odkrili ničesar in so ga odpustili, ker niso vedeli, da je pripotoval iz zahodne Afrike.

Pozneje se mu je stanje še poslabšalo in se je vrnil v bolnišnico, kjer pa so odkrili, da je okužen z virusom ebole, in so ga v nedeljo hospitalizirali. Njegovo zdravstveno stanje je kritično, zdravstvene oblasti pa še vedno ne vedo natančno, kako in kdaj se je oboleli v Liberiji okužil, znano je le, da ni oskrboval bolnikov. V karanteno so dali tudi zdravstvene delavce, ki so obolelega oskrbeli in odpeljali v bolnišnico, njegovo reševalno vozilo pa so razkužili. Zdaj iščejo še sorodnike in druge ljudi, ki so bili v stiku z bolnikom.

Vse, ki so bili v stiku z bolnikom, bodo hospitalizirali
Frieden je zagotovil, da potniki, ki so bili na istem letalu, niso v nevarnosti, ker v času poleta še ni imel simptomov. Bodo pa oblasti vse, ki so bili v stiku z obolelim, hospitalizirale za najmanj 21 dni, kolikor traja inkubacijska doba ebole. Bolezen postane nalezljiva šele, ko se pri bolniku pojavijo simptomi, širi pa se s tesnim stikom z znojem in drugimi telesnimi tekočinami. Ameriške oblasti ljudi mirijo, da okužba po zraku ni mogoča.

"Nikakor ne dvomim, da nam ne bi uspelo tega primera ebole spraviti pod nadzor. Mogoče je, da bi kakšen posameznik, ki je imel stik z bolnikom, zbolel za ebolo, a ne dvomim, da okužbe ne bomo ustavili pri tem," je zatrdil Frieden, ki je o primeru že obvestil predsednika Baracka Obamo. Iz Bele hiše so ob tem sporočili, da sta Frieden in Obama govorila o zaostritvi izolacijskih protokolov zdravljenja bolnika in o prizadevanju pri iskanju vseh, ki so bili z njim v stiku. Frieden je zagotovil, da je CDC pripravljen in ima infrastrukturo za varen in učinkovit odgovor.

Za ebolo umrlo že več kot 3.000 ljudi
Virus ebole je od marca, ko se je prvič pojavil, na zahodu Afrike zahteval že več kot 3.000 življenj, okuženih pa je najmanj 6.500 ljudi. Najhuje je v Liberiji, Gvineji in Sierri Leone, kjer se zaradi slabih zdravstvenih razmer le stežka spopadajo z veliko obolelimi. Poznavalci opozarjajo, da je dejansko število okuženih verjetno še višje, saj oboleli neposredno po okužbi nimajo nobenih simptomov, so pa ebolo očitno zajezili v Nigeriji in Senegalu, saj že mesec dni niso zaznali novega primera okužbe.

V zahodni Afriki je za ebolo že zbolelo nekaj tujcev, tudi ameriških državljanov, ki so jih prepeljali na zdravljenje v ZDA, tokratni primer pa je prvi primer obolelega na ameriških tleh. Okužba pacienta je tudi znak, da se lahko epidemija, ki mori po zahodu Afrike, razširi tudi drugje po svetu.

Prvi primer ebole v ZDA