Na Barčićevem pogrebu v Tuzli se je zbralo 3.000 njegovih somišljenikov. Foto: EPA
Na Barčićevem pogrebu v Tuzli se je zbralo 3.000 njegovih somišljenikov. Foto: EPA
Predsednik Mešihata za Hrvaško, muftija Ševko Omerbašić

Jusuf Barčić se je v petek zjutraj z avtomobilom zaletel v steber ulične razsvetljave, prizadevanja zdravnikov za njegovo življenje pa so bila zaman. Vzrok za nesrečo je bila neprilagojena hitrost.

Barčić, ki se je šolal v Savdski Arabiji, je bil samooklicani vodja vahabitov v BiH-u. Tamkajšnji vahabiti, sicer fundamentalistična muslimanska ločina, so že večkrat razburili javnost zaradi poskusov, da bi razširili svoj strogi muslimanski nauk po državi. Po mnenju mnogih je vahabitski nauk v državi po Barčićevi smrti obsojen na propad.

Zanikanje ustroja zahodne družbe
Vahabitski nauk, ki je nastal v Savdski Arabiji v 18. stoletju, uči, da morajo vsi muslimani, torej tudi evropski, živeti po načelih muslimanskega nauka izpred 1.400 let, kot naj bi ga učil prerok Mohamed. Pri tem vahabizem zanika obstoj moderne družbene ureditve.

Barčićeve govore lahko spremljate tudi na spletu.
Ena izmed stvari, ki v modernem svetu loči vahabite od drugih ljudi, je tudi njihovo nasprotovanje opravljanja vozniškega izpita.

To ne gre, pravi o presajanju radikalnega muslimanskega nauka v oddaljene dežele predsednik Mešihata za Hrvaško, muftija Ševko Omerbašić

V BiH-u se je vahabizem pojavil po vojni v 90. letih 20. stoletja, ko je bila družba uničena in je bila pripravna za sprejem novih, tudi skrajnih naukov.

A. L.

Predsednik Mešihata za Hrvaško, muftija Ševko Omerbašić