Monti je obiskal prizadeto območje. Foto: EPA
Monti je obiskal prizadeto območje. Foto: EPA

Več tisoč ljudi je po nedeljskem potresu z magnitudo 6,0 tudi preteklo noč preživelo v zasilnih bivališčih ali pri sorodnikih, nekateri pa tudi v avtomobilih. Prizadeto območje še naprej stresajo popotresni sunki, medtem ko reševalcem delo otežuje dež.

Italijanski premier Mario Monti, ki se je zaradi potresa predčasno vrnil z obiska na vrhu zveze Nato v ZDA, je danes obiskal kraj Sant'Agostino pri Ferrari, kjer so v nedeljo umrli trije ljudje.

"Prišel sem predvsem zato, da bi izrazil sožalje družinam umrlih. Želel pa sem si tudi osebno ogledati škodo, ki jo je povzročil potres," je dejal Monti. Ob njegovem prihodu se je zbrala tudi skupina protestnikov, ki so izražali nezadovoljstvo s politiko njegove vlade, še posebej z davkom na nepremičnine, ki ga bo treba plačevati po 1. juniju.

Monti je ob tem sporočil, da vlada preučuje možnost, da bi na območjih, ki jih je prizadel potres, začasno ukinili davke.

Iz vladnih krogov opozarjajo, da zaradi varčevanja prebivalci na prizadetih območjih ne morejo računati na veliko pomoč države.

Sicer je vlada na severu države razglasila izredne razmere in za popotresno obnovo namenila 50 milijonov evrov. Izredne razmere bodo trajale 60 dni.

Nato se je premier odpravil v kraj Finale Emilia, kjer je bilo žarišče potresa. Strokovnjaki so sporočili, da tam ponoči niso opazili nobenih novih poškodb na zgradbah.

V nedeljskem potresu je umrlo sedem ljudi, 50 jih je bilo ranjenih, na številnih stavbah pa je nastala velika gmotna škoda. Po prvih ocenah je brez strehe nad glavo ostalo okoli 5.000 ljudi. Več šol je še zmeraj zaprtih.