Se bo Iran uklonil volji peterice, med katero sta tudi zavezniška Rusija in Kitajska? Foto: Reuters
Se bo Iran uklonil volji peterice, med katero sta tudi zavezniška Rusija in Kitajska? Foto: Reuters

V skupni izjavi so ZDA, Francija, Rusija, Kitajska in Velika Britanija vnovič izrazile zaskrbljenost zaradi jedrskega programa, ki ga izvaja Iran. Od Teherana svetovne velesile pričakujejo, da bo sodeloval pri pogovorih, ki bi vodili h konkretnim korakom za rešitev spora.

Iranci ne spustijo inšpektorjev v Parčin
Zahodnim diplomatom je uspelo prepričati Ruse in Kitajce, ki običajno nasprotujejo obsodbam Teherana, da stalne članice VS-ja iransko vlado jasno pozovejo, naj odpravi vse omejitve za mednarodne inšpektorje. Iran se vztrajno upira temu, da bi Mednarodni agenciji za jedrsko varnost (IAEA) dovolil neomejen dostop do objektov v Parčinu, za katerega na Dunaju sumijo, da tam Iranci izvajajo preizkuse, ki so povezani z vojaško uporabo jedrskega programa.

Iran in omenjene velesile so aprila v Carigradu po več kot enoletni prekinitvi nadaljevale pogovore o spornem jedrskem programu, zaradi katerega so se v zadnjega pol leta močno zaostrili odnosi s Teheranom, ki mu v ZDA in Izraelu odkrito grozijo z vojaškim napadom.

Žogica znova na strani Irana
Srečanje v Carigradu je malce utišalo bobnenje vojaških bobnov, ki so na nemirnem Srednjem vzhodu napovedovali novo vojno. Naslednje srečanje bo 23. maja v Bagdadu, glavnemu mestu Iraka.

Peterica velesil je v izjavi izrazila svoja pričakovanja pred nadaljnjimi pogajanji: "Na naslednjem srečanju pričakujemo oprijemljive korake k izpogajanju rešitve, ki bi povrnila mednarodno zaupanje v izključno miroljubno naravo iranskega jedrskega programa."