Opazovalci so se umaknili v Damask, saj je njihovo delo v drugih delih države postalo prenevarno. Foto: EPA
Opazovalci so se umaknili v Damask, saj je njihovo delo v drugih delih države postalo prenevarno. Foto: EPA
Sirija
Vasi v okolici Damaska so prizorišče spopadov med uporniki in vladnimi silami. Foto: EPA

Po 30 dneh se lahko opazovalna misija podaljša, če bodo vladne sile umaknile težko orožje z naseljenih območij in se bodo razmere dovolj izboljšale za varno nadaljevanje dela misije.

Resolucijo so pozdravili vsi veleposlaniki stalnih članic Varnostnega sveta, čeprav si njeno besedilo razlagajo različno. Za Rusijo to pomeni nadaljevanje dela misije, za ZDA pa začetek organiziranega umika.

Uporniki na mejah
Sirski uporniki so medtem zasedli več mejnih prehodov na meji z Irakom in s Turčijo. Potem ko so se v preteklih dneh po 16 mesecih nasilja spopadi preselili v prestolnico Damask, ki je priča najhujšemu nasilju doslej, so uporniki zasedli dele vzhodne in severne meje.

Iz Iraka so sporočili, da so vsi mejni prehodi s Sirijo v rokah upornikov, ki so zasedli tudi dva mejna prehoda s Turčijo. Iraške oblasti so že zagrozile, da bodo zaprle mejne prehode.

V Damasku še naprej potekajo siloviti spopadi in vladne sile so v napadih na uporniške položaje v prestolnici uporabile tudi bojne helikopterje.

Asad ne bo odstopil
Medtem je sirsko ministrstvo za informiranje zanikalo izjave ruskega veleposlanika v Franciji, ki je dejal, da je Asad privolil v odstop in demokratično tranzicijo, vendar na ustrezen način. Asad naj bi za pogovore z opozicijo pooblastil posebnega predstavnika. Damask je sporočil, da te izjave "nimajo nobene zveze z resnico".

V bolnišnici v Damasku je za posledicami srednega napada na sedež službe za državno varnost umrl vodja sirske obveščevalne službe Hišam Behtjar.

Agencija ZN-a za begunce je sporočila, da sirskim bankam, tako državnim kot zasebnim, zmanjkuje gotovine. V nekaterih delih Damaska so najemnine za stanovanja poskočile na sto dolarjev za noč, saj prebivalci iščejo varna zatočišča.

Samo v zadnjih 48 urah je v sosednji Libanon pred spopadi prebegnilo najmanj 30.000 sirskih beguncev. V Siriji naj bi bilo sicer notranje razseljenih kar milijon ljudi.