Vigano je pogosto zagovarjal skrajno desna stališča in podpiral teorije zarot. Foto: Reuters
Vigano je pogosto zagovarjal skrajno desna stališča in podpiral teorije zarot. Foto: Reuters

Vigano je kriv ustvarjanja razkola znotraj Cerkve, kot je pri tem v izjavi navedel dikasterij za nauk vere, nadškofove "javne izjave kažejo na njegovo zavračanje priznanja in podreditve papežu".

Vigano je konec junija sporočil, da je Sveti sedež proti njemu sprožil postopke zaradi ustvarjanja razkola znotraj Cerkve in zanikanja legitimnosti papeža.

Prejšnji teden je dejal, da je zavrnil sodelovanje v disciplinskem postopku, ker ne sprejema legitimnosti institucij, ki za njim stojijo. "Ne priznavam avtoritete sodišča, ki trdi, da mi sodi, niti njegovega prefekta niti tistega, ki ga je imenoval," je dejal, pri čemer je imel v mislih vodjo doktrinarnega urada kardinala Victorja Manuela Fernandeza in papeža Frančiška.

83-letni Vigano velja za predstavnika skrajno konservativne veje Cerkve. Med letoma 2011 in 2016 je zastopal Vatikan v ZDA, nase pa je opozoril dve leti po koncu mandata. Takrat je v javnem pismu papeža obtožil, da je ignoriral obtožbe na račun ameriškega kardinala Theodora McCarricka, ki so mu očitali zlorabe mladoletnikov in duhovniških pripravnikov.

Vigano je papeža pozval k odstopu in ga označil za "lažnega preroka" in "satanovega služabnika".

Frančišek je leta 2019 McCarricka zaradi obtožb razrešil duhovniškega poklica.

Vigano je v preteklosti kritiziral papeža tudi zaradi njegovih progresivnejših pogledov glede vprašanj migracij, podnebnih sprememb in blagoslova istospolnih parov. Frančiška je obtožil, da predstavlja "vključujočo, imigracijsko, ekološko trajnostno in do gejev prijazno" Cerkev, ki se je oddaljila od svojega pravega sporočila.