Načrt Vatikana, da med svoje vrste sprejme anglikance, ki si to želijo, po ocenah poznavalcev predstavlja najpomembnejši korak v razvoju anglikansko-katoliških odnosov od reformacije. Foto: EPA
Načrt Vatikana, da med svoje vrste sprejme anglikance, ki si to želijo, po ocenah poznavalcev predstavlja najpomembnejši korak v razvoju anglikansko-katoliških odnosov od reformacije. Foto: EPA

Napoved Vatikana, da lahko anglikanski duhovniki prestopijo v katoliško vero, je sprožila številna vprašanja, ki jih Vatikan nagovarja v novih pravilih glede prestopa, v katerih poudarjajo, da možnost prestopa poročenih anglikanskih duhovnikov "ne naznanja nobene spremembe v odnosu Cerkve do celibata duhovnikov".

Odprtje vrat anglikancem sprožilo veliko vprašanj
Vatikan je 20. oktobra objavil odločitev, da bo olajšal prestop konservativnih anglikancev, ki čutijo, da je njihova Cerkev postala preveč liberalna, v Rimskokatoliško cerkev. S tem so se pojavila ne samo ugibanja o tem, kaj bi to utegnilo pomeniti za več stoletij staro pravilo o celibatu, temveč tudi, ali bi se lahko moški, ki so zapustili vrste katoliških duhovnikov, da bi se poročili in so postali anglikanci, vrnili med katoliške duhovnike in ostali poročeni. Nova pravila to možnost izključujejo. Prav tako morajo neporočeni anglikanski duhovniki, ki bodo prestopili, ostati neporočeni.

Rimskokatoliška cerkev bo v svoje vrste praviloma sprejemala le neporočene anglikanske duhovnike, sprejetje poročenih pa bodo obravnavali ločeno, od primera do primera, če bo vložena peticija papežu. Nekdanji anglikanski škofi, tudi poročeni, bodo morali biti posvečeni kot katoliški duhovniki in bodo lahko vodili skupine nekdanjih anglikancev v Katoliški cerkvi.

Številni anglikanci nezadovoljni z liberalizacijo
Vatikan se je za sprejem anglikancev v svoje vrste odločil po letih nezadovoljstva nekaterih od 77 milijonov anglikancev po vsem svetu, in sicer zaradi vprašanja, ali lahko ženske postanejo škofinje in zaradi različnih pogledov na škofe-homoseksualce in istospolne skupnosti.