Foto:
Foto:
Zemljevid Haitija.
V mestu Gonaives naj bi bila voda visoka 3 metre.

Reševalci pod ruševinami še vedno iščejo preživele, ljudem na prizadetih območjih pa dovažajo hrano. Orkan je že nadaljeval pot proti severnemu Atlantiku, tako da druge države niso več v nevarnosti.

Najbolj je prizadeto mesto Gonaives ob severni obali, ki je povsem preplavljeno z blatom. Doslej so tu našli 550 trupel, na severozahodu države 65 in drugje po državi 47 trupel. Zaradi neurja, ki je minuli konec tedna pustošilo zlasti po severni haitski obali, je bilo okoli 160.000 ljudi prisiljenih zapustiti domove.

Poziv za pomoč tudi pred Generalno skupščino ZN-a
Prehodni haitski predsednik Boniface Alexandre je pred Generalno skupščino ZN-a pozval voditelje, naj pomagajo državi. Tudi zunanji minister Dominikanske republike, ki si s Haitijem deli otok Hispaniola, se je pozivu pridružil.

Poplavilo cel otok?
Oblasti so medtem izrazile bojazen, da je voda poplavila celoten haitski otok La Tortue. Po besedah začasnega premierja Gerarda Latortueja med letalskim ogledom prizadetih območij otoka ni bilo videti.

Tropska nevihta je Haiti tako hudo prizadela zlasti zaradi krčenja gozdov. Na Haitiju so namreč posekali 90 odstotkov gozdov, predvsem za izdelavo oglja.