Število žrtev potresa lahko še naraste. Foto: Reuters
Število žrtev potresa lahko še naraste. Foto: Reuters
Posledice potresa
Reševalci se trudijo doseči najbolj prizadeta območja. Foto: Reuters
Posledice potresa v Sečuanu
Kitajski je pomoč pri odpravi posledic potresa ponudila tudi Japonska. Foto: Reuters
Posledice potresa na Kitajskem

Po poročanju kitajskih oblasti je v Sečuanu umrlo 8.533 ljudi, številni pa naj bi bili še ujeti v ruševinah. Med drugim naj bi se na učence zrušilo šest šol. Kitajske oblasti menijo, da je bilo v Sečuanu ranjenih 10.000 ljudi. Porušili naj bi se tudi dve kemični tovarni, iz katerih so uspeli evakuirati 6.000 delavcev, pri tem pa naj bi prišlo tudi do izlitja 80 ton utekočinjenega amoniaka. Samo v enem okrožju Sečuana naj bi umrlo med 3.000 in 5.000 ljudi.

Oblasti se bojijo, da bi se število mrtvih zaradi vse več zgradb, ki se rušijo v pokrajini Sečuan in njeni okolici, lahko nevarno povečalo, reševalci pa do nekaterih območij zaradi prevelike škode ne morejo. Prekinjene so tudi telefonske zveze.

Potres z močjo 7,5 po Richterjevi lestvici
Središče potresa, ki je stresel tla z močjo 7,8 stopnje po Richterjevi lestvici, je bilo nekaj manj kot 100 kilometrov od sečuanske prestolnice Čengdu, tresenje tal pa so čutili tudi v Pekingu in Šanghaju ter v tajski prestolnici Bangkok, kjer so se močno stresle številne zgradbe. Potres je bilo čutiti tudi v Hanoiju v Vietnamu.

"Čutili smo dolgotrajno tresenje, ki je trajalo dve ali tri minute. Vsi ljudje v zgradbi so tekli ven, še vedno pa čutimo rahle popotresne sunke," je povedal delavec v enem izmed podjetij v Čengduju.

Evakuirali številne zgradbe
Takoj po potresu so evakuirali najvišjo kitajsko zgradbo Jinmao Tower v Šanghaju, ljudje pa so morali zapustiti tudi nekatere druge visoke zgradbe v šanghajskem finančnem središču. Kitajske oblasti so sporočile, da ogromni hidroelektrični jez Three Gorges Dam, kot kaže do zdaj, ni poškodovan.

Hu Džintao na poti k prizadetim
Kitajski predsednik Hu Džintao je pozval vse, naj pomagajo pri reševanju žrtev potresa. Predsednik se je že podal na pot proti prizadetim območjem, tja se je podal tudi premier Wen Džjabao. Kitajske oblasti so v pokrajino Sečuan napotile tudi svoje čete, ki bodo pomagale pri sanaciji območja.

ZDA prizdeta območja opazujejo iz vesolja
Ameriški obveščevalni analitiki pa naj bi si prizadeto provinco ogledovali s pomočjo vohunskih satelitov. To naj bi Nacionalna geoprostorska obveščevalna agencija (NGA) počela na vseh svetovnih območjih, ki jih prizadene naravna katastrofa. Agencija, ki je del Pentagona, naj bi pri svojem delu uporabljala vohunska letala U2 in satelite obrambnega ministrstva.

V pretekliih letih je administracija ameriškega predsednika Georgea Busha večkrat tujim vladam ponudila satelitske slike prizadetih območij, s katerimi bi si lahko pomagali pri organiziranju pomoči.

B. T.

Posledice potresa na Kitajskem