Razen nekaj sto protestnikov je večina zapustila ulice. Foto: EPA
Razen nekaj sto protestnikov je večina zapustila ulice. Foto: EPA

Več sto prodemokratičnih protestnikov sicer še vedno vztraja na ulicah tega azijskega velemesta in ovira promet, večina pa se jih je ponoči vrnila domov, podrli pa so tudi številne barikade, ki so prejšnji teden otežile premikanje po mestu. Približno 3 tisoč vladnih uslužbencev se je tako po dobrem tednu vrnilo na delovna mesta, znova pa je stekel tudi pouk na univerzah in v srednjih šolah.

Protestniki, prejšnji teden se jih je na ulice odpravilo več deset tisoč, nasprotujejo odločitvi Pekinga, da bodo lahko v Hongkongu na volitvah čez tri leta izbirali kandidate zgolj med tistimi imeni, ki jih bo ponudil Peking, zahtevajo svobodne volitve.

Študenti so imeli v nedeljo zvečer že prve pogovore s predstavniki oblasti, pogojev za pogajanja pa še niso določili. Pogovori bi se sicer morali začeti že v soboto, a so protestniki udeležbo umaknili po napadih prokitajskih skupin na protestnike v petek zvečer v četrti Mong Kok.

Danes se je sicer iztekel rok, ki ga je vodja Hongkonga Leung Čun Jing postavil protestnikom za končanje zapor cest in vladnih poslopij, da bi se mesto vrnilo v normalno življenje, vladni uradniki pa vrnili na delo. Kot je dejal v soboto, bo v nasprotnem primeru vlada sprejela "vse potrebne ukrepe za ponovno vzpostavitev družbenega reda".