Kdo bo prepričal Nicka Clegga (levo), David Cameron (na sredini) ali Gordon Brown (desno)? Foto: EPA
Kdo bo prepričal Nicka Clegga (levo), David Cameron (na sredini) ali Gordon Brown (desno)? Foto: EPA

Pogajalci konservativcev in liberalnih demokratov se bodo znova sestali v roku 24 ur, in sicer po tem, ko se bodo posvetovali z vidnejšimi člani stranke. Kot poroča BBC, na tem sestanku ni bilo vodij strank, torej vodje liberalnih demokratov Nicka Clegga in vodje konservativcev Davida Camerona.

Clegg bo torej odločal o tem, kakšna bo nova britanska koalicija. Konservativci, ki so sicer zmagali na parlamentarnih volitvah in si tako priborili 306 poslanskih sedežev, niso osvojili dovolj glasov za absolutno večino, kar je Veliko Britanijo prvič po letu 1974 pripeljalo do visečega parlamenta (hung parliament). Če želijo voditi parlament in si zagotoviti zadostno število sedežev, morajo v koalicijo povabiti ali laburiste (ki so osvojili 258 sedežev) ali liberalne demokrate (ki so osvojili 57 sedežev), saj morajo zagotoviti kvoti 326 poslanskih sedežev.

V britanskem parlamentu je sicer 650 sedežev (podelili so jih 649), ostanek poslanskih sedežev pa so prejeli škotska nacionalna stranka 6 sedežev, valežanska stranka Plaid Cymru tri sedeže in ostali 19 sedežev.

Sestanek Browna in Clegga
Znano je, da ima Clegg pri pristopnih pogajanjih štiri zahteve, od katerih ne odstopa. Te so, pravičnejši davčni sistem, enake pravice otrok do izobraževanja, nov razvojni pristop do gospodarstva in reformiranje britanskega političnega sistema. Ravno slednje pa je lahko jedro spora med konservativci in liberalnimi demokrati, saj Clegg zahteva spremembo volilnega sistema v proporcionalnega, konservativci pa vztrajajo pri obstoju zdajšnjega enokrožnega večinskega sistema (first past the post system).

Če se stranki vendarle ne bi mogli uskladiti, je britanski premier in vodja laburistov Gordon Brown Cleggu že ponudil svojo roko. Med pogajanji konservativcev in liberalnih demokratov, pa sta se v kabinetu zunanjega ministrstva sestala Clegg in Brown, ki se je vrnil s počitnikovanja na Škotskem. Kot poroča BBC, je bil o sestanku seznanjen tudi Cameron.

V skladu z britanskimi volilnimi pravili ima prvi pravico sestaviti vlado premier Gordon Brown, in ne konservativna stranka. Če bo to Brownu uspelo, bo o njegovi odločitvi odločal spodnji dom parlamenta, predvidoma po njegovem konstituiranju in kraljičinem govoru, ki sta predvidena za 25. maj. Če Brownu vlade ne bi uspelo sestaviti ali pa bi vlada v parlamentu dobila nezaupnico, bi moral Brown kraljici ponuditi odstop, ta pa bi povabila Davida Camerona, naj sestavi vlado. Če tudi ta ne bi dobila podpore poslancev, lahko pride do razpustitve parlamenta in sklica novih volitev.