Med najbolj iskanimi so poleg toaletnega papirja še zobna krema, milo, plenice in higienski vložki. Foto: EPA
Med najbolj iskanimi so poleg toaletnega papirja še zobna krema, milo, plenice in higienski vložki. Foto: EPA

Poslanstvo vrhovnega ministrstva za socialno srečo bo predvsem izpeljava programov za zmanjšanje revščine, ki so nastali še pod vladavino Huga Chaveza. Pokojni venezuelski predsednik je za socialne programe namenil več milijard evrov.

"Ministrstvo bo skrbelo za tiste najobčutljivejše in najranljivejše posameznike v družbi kot za vse druge, ki so revolucionarji, kristjani in čavisti," je dejal v četrtkovem televizijskem nagovoru Maduro, ki je ministrstvo poimenoval v čast Chavezu.
Visoka inflacija
V z nafto bogati Venezueli kronično primanjkuje osnovnih življenjskih potrebščin in medicinskih pripomočkov. Septembra letos je bila inflacija kar 49,47-odstotna, na črnem trgu pa je dolar kar sedemkrat dražji od uradno določenega tečaja. Tako ni presenetljivo, da se je marsikateri Venezuelec ob novici le porogljivo namrščil.
Država zasegla tovarno
Gospodinja Liliana Alfonzo je za The Guardian izjavila, da bi si namesto ministrstva za srečo želela, da bi v trgovini lahko kupila mleko ali toaletni papir. "Prava kalvarija je, da dobim potrebne sestavine za kosilo," je dejala. Prodajalec sadja v Caracasu Victor Rey pa čaka, kdaj bo predsednik Maduro ustanovil ministrstvo za pivo: "To bi tako mene kot moje prijatelje zelo osrečilo."

Po državnem nadzoru cen, ki ga je leta 2003 uvedel pokojni predsednik Hugo Chavez, se Venezuela občasno spopada s pomanjkanjem vrste izdelkov splošne porabe. Za nedavno pomanjkanje toaletnega papirja v državi vlada sicer obtožuje opozicijo in ZDA, ki naj bi skušale spodkopati Chavezovo socialistično revolucijo. Res pa je, da k pomanjkanju izdelkov prispevajo tudi državni nadzor cen in birokratske ovire, zaradi katerih uvozniki težko pridejo do konvertibilne valute, ki jo potrebujejo za nakup dobrin.

Pred slabim mesecem je zato venezuelska vlada s pomočjo narodne garde za 15 dni zasegla tovarno papirja Manpa, in sicer zato, da je lahko nadzorovala proizvodnjo in distribucijo.