Chavez je Venezuelce v svojem tedenskem nagovoru obvestil o svojih namerah. Foto: EPA
Chavez je Venezuelce v svojem tedenskem nagovoru obvestil o svojih namerah. Foto: EPA
Hugo Chavez in Vladimir Putin
Chavez je v okviru svoje turneje v Moskvi preživel dva dni. Foto: EPA

Hugo Chavez je novico Venezuelcem sporočil v svojem rednem televizijskem nagovoru "Alo Presidente", pojasnil pa je, da bodo posojilo porabili za nakup približno 100 ruskih tankov in več protiraketnih sistemov. "Ruska vlada nam je obljubila finančno pomoč v višini 2,2 milijarde dolarjev za nakup orožja," je povedal Chavez in pojasnil, da naj bi s tem povečali moč venezuelske vojske in izboljšali svoje obrambne sposobnosti.

Dogovor sta Rusija in Venezuela podpisali v času, ko med Venezuelo in Kolumbijo narašča napetost zaradi načrtov Kolumbije, da bo ZDA dovolila, da v državi zgradijo vojaške postojanke. Bogota je prepričana, da bodo ameriške sile pomagale kolumbijski vojski v boju proti gverilskim skupinam in mamilarskim tolpam ter da ne bodo destabilizirale regije, Venezuela pa se s tem ne strinja.

Chavez: ZDA si želijo naše nafte
Chavez je prepričan, da odločitev kolumbijske vlade predstavlja neposredno grožnjo venezuelski varnosti, za katero je treba poskrbeti, predvsem zaradi velikih zalog nafte in plina, ki jih država ima. Po mnenju Venezuele se želijo Američani polastiti venezuelske nafte, kolumbijska oporišča pa naj bi bila njihova odskočna deska.

Venezuelski predsednik je prepričan, da bo rusko orožje, predvsem protiraketni sistemi, onemogočilo Američanom, da bi jih napadli. "Zdaj, ko imamo rakete, bodo zelo težko prišli in nas napadli. Če pa se bo to zgodilo, morajo Američani vedeti, da bomo uporabili protiraketne sisteme," je zagrozil Chavez.

Venezuela že ima rusko orožje
Chavez je dogovor z Rusijo sklenil med svojo desetdnevno turnejo po Afriki, Aziji in Evropi, v okviru katere se je dva dni zadržal tudi v Moskvi. Rusija in Venezuela sta med letoma 2005 in 2007 že podpisali 12 pogodb o nakupu orožja in vojaške opreme v skupni vrednosti 4,4 milijarde dolarjev, s čimer je Venezuela kupila 24 bojnih letal suhoj, številne helikopterje in približno 100.000 avtomatskih pušk Kalašnikov.