Venezuela je zaprla del meje s Kolumbijo, ob tem pa je bilo deportiranih 1.000 Kolumbijcev in Kolumbijk. Foto: EPA
Venezuela je zaprla del meje s Kolumbijo, ob tem pa je bilo deportiranih 1.000 Kolumbijcev in Kolumbijk. Foto: EPA
false
Nicolás Maduro je napovedal napotitev dodatnih 3.000 vojakov na obmejno območje. Foto: AP

Potem ko so bili pred tednom dni v napadu tihotapcev ranjeni trije venezuelski vojaki in civilist, je Venezuela zaprla glavne mejne prehode na meji s Kolumbijo. Območje je namreč po navedbah Madura prepredeno s kolumbijskimi paravojaškimi enotami in tolpami, zato je napovedal napotitev dodatnih 3.000 vojakov.

Ob tem je Maduro zaprtje meje razširil na dodatnih šest mest v zahodni pokrajini Tachira. Od zaprtja meje je bilo iz Venezuele deportiranih več kot 1.000 Kolumbijcev in Kolumbijk, okoli 6.000 pa jih je odšlo zaradi strahu, poroča BBC.

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je Madurovo odločitev kritiziral. Odnos Venezuele do "navadnih Kolumbijcev" je "nesprejemljiv", je dejal Santos. A varnostna operacija, ki se je začela izvajati pred tednom dni, je po besedah Madura razkrila, da so se na območje pretihotapile kolumbijske desničarske paravojaške enote.

Tihotapci izkoriščajo venezuelsko subvencioniranje
Namen operacije je "območje očistiti paravojaških enot in preprodajalcev mamil", je dejal Maduro. Kot je dejal, je venezuelska vojska razbila kriminalne tolpe, ki so zadrževale na desetine "gospodarskih sužnjev" in "spolnih suženj". BBC poroča, da je tihotapljenje na porozni meji med državama že leta velika težava.

Tihotapci izdelke, ki jih venezuelska vlada subvencionira, preprodajajo onstran meje v Kolumbiji, pri čemer veliko služijo. "Skoraj 80 odstotkov ljudi, ki iz Kolumbije vstopijo v Venezuelo, pride, da vzamejo ves naš bencin, šampone, hrano Venezuelcev, njihovo milo, meso, mleko in zdravila," je dejal Maduro. Po poročanju Al Džazire je Maduro Kolumbijo obtožil vojne proti venezuelskemu gospodarstvu.

Venezuela izkorišča svoje naftno bogastvo za subvencioniranje izdelkov, tako da so nekateri, recimo riž in toaletni papir, do 10-krat cenejši kot v Kolumbiji, poroča Al Džazira.

Santos je pozval k izrednemu srečanju zunanjih ministrov regionalne skupine Unasur, ki bo 3. septembra v Ekvadorju.

V četrtek je Kolumbija poklicala svojega veleposlanika v Caracasu na posvet. Isto je naslednji dan storila Venezuela. Maduro je v petek dejal, da je pripravljen na srečanje s Santosom na štiri oči, "kjer koli, kadar koli in kakor koli želi".