Pri zasilnem pristanku so vsi potniki ostali nepoškodovani. Foto: EPA
Pri zasilnem pristanku so vsi potniki ostali nepoškodovani. Foto: EPA

V svojem prvem javnem nastopu je poljski pilot ostal skromen. Kot je dejal, je občutil "veliko olajšanje", ko so vse potnike varno pospremili iz letala, še vedno pa se sprašuje, ali bi lahko pristanek izvedel še bolje.

Posadka na letalu boeing 767 poljske letalske družbe LOT, ki je z 220 potniki na krovu potovalo iz ameriškega Newarka, je tehnično težavo odkrila pred pristankom. Letalo je nato približno eno uro krožilo nad letališčem v Varšavi, tako da so letališki delavci lahko ustrezno pripravili pristajalno stezo za varen pristanek letala brez koles.

"Ko sem ustavil letalo na pristajalni stezi, še vedno nisem bil prepričan, da so vsi varni, saj je bilo na tleh zaradi trenja prisotnega nekaj dima in ognja," je danes na novinarski konferenci dejal pilot Tadeusz Wrona. "Občutil sem veliko olajšanje, ko je glavna stevardesa sporočila, da je letalo prazno," je dejal.

Potniki na letalu so pristanek opisali kot tako miren, da so mislili, da so pristali na kolesih. Kljub temu so se ob pristanku na tleh sprožili iskre, dim in ogenj, zaradi česar so reševalci letalo začeli polivati z vodo.

Že v torek se je na socialnem omrežju Facebook pojavilo več strani, namenjenih Wroni, kjer hvalijo njegov izjemen uspeh. Kljub temu 54-letni pilot še kar ne more nehati razmišljati o tem, ali je bil pristanek res popoln ali pa bi mu lahko še bolje uspel.