Na Filipinih so že odplesali. Foto: EPA
Na Filipinih so že odplesali. Foto: EPA


V Ljubljani se bo akcija začela ob 16.30 pred državnim zborom, na Obali pa bodo v koprski Taverni zaplesali ob 16.00. Koreografijo "Break the chain" se lahko vsi zainteresirani naučijo s pomočjo spletnega portala Youtube.
Nasilje nad ženskami
Okoli 150 milijonov deklet, mlajših od 18 let, je doživelo kakšno obliko spolnega nasilja. Foto: EPA

Kot pravijo prireditelji, gre za največjo mednarodno akcijo do zdaj, s katero bodo skušali preseči eno milijardo udeležencev. Prvi so zaplesali na otoku Samoa, zaplesale pa bodo tudi Slovenke (in Slovenci), in sicer v Ljubljani in Kopru. Koreografije se udeleženci lahko naučijo na spletni strani pobude.

Podporo akciji so izrazili tudi v Evropskem parlamentu, kjer bo v znak podpore zaplesalo več poslank in poslancev, med njimi je svojo udeležbo preko družbenega omrežja Twitter potrdila tudi slovenska poslanka Mojca Kleva Kekuš. Odbor za enake možnosti in pravice žensk Evropskega parlamenta je sicer prejšnji teden sprejel tudi resolucijo o nujnosti odprave nasilja nad ženskami. Njegov predsednik, švedski poslanec Mikael Gustafsson, je ob tem dejal, da se morajo ženske počutiti varne, ukrepati pa je treba zdaj.

Statistika za Evropsko unijo medtem kaže, da je približno 45 odstotkov vseh žensk žrtev nasilja. Od tega petina žensk v EU-ju trpi zaradi nasilja v družini, več kot ena od desetih žensk pa je žrtev spolnega nasilja, ki vključuje uporabo sile. Za prijavo dogodka se jih odloči le od štiri do deset odstotkov.

Svojo podporo akciji so med drugim javno izrazili tudi znani ameriški igralci Jane Fonda, Rosario Dawson in Robert Redford.

Moje telo - moje pravice
Organizacija Amnesty International (AI) pa je na valentinovo predstavila novo kampanjo Moje telo - moje pravice, ki si prizadeva za izboljšanje spolnih in reproduktivnih pravic, s poudarkom na mladih ženskah in dekletih. AI v sodelovanju z mednarodnimi organizacijami tako odpira peticijo, ki jo je mogoče podpisati tudi na spletni strani slovenskega AI-ja.

Kot opozarja organizacija, se pravice kršijo vsak dan, velikokrat z brutalnimi in tudi smrtonosnimi posledicami. Okoli 150 milijonov deklet, mlajših od 18 let, je na primer doživelo kakšno obliko spolnega nasilja. Le 34 odstotkov mladih v državah v razvoju (24 odstotkov žensk in 36 odstotkov moških) zna odgovoriti na pet osnovnih vprašanj o virusu HIV, ki povzroča aids, in o tem, kako preprečiti okužbo. V tej populaciji trenutno odkrijejo 41 odstotkov vseh novih primerov HIV.

Glede na to, da bodo države letos pregledovale napredek 20 let po mednarodni konferenci o prebivalstvu in razvoju v Kairu (1994), je pravi čas za sporočilo svetovnim voditeljem, da morajo zaščititi spolne in reproduktivne pravice za današnje in naslednje generacije. V okviru kampanje bodo tako izobraževali o spolnih in reproduktivnih pravicah. Mladi so med drugim vabljeni na spletno platformo Respectmyrights.org, kjer se bodo lahko poučno "spopadli" s tem izzivom.

Po podatkih Združenih narodov vsak dan med nosečnostjo in porodom umre okoli 800 žensk, kar 20-krat toliko pa jih vse življenje trpi zaradi poškodbe, okužbe, bolezni ali invalidnosti, do katerih pride zaradi nosečnosti, poroda ali splava v nevarnih okoliščinah.

Napovedni film akcije Pesem Break the Chain Naučite se koreografije



V Ljubljani se bo akcija začela ob 16.30 pred državnim zborom, na Obali pa bodo v koprski Taverni zaplesali ob 16.00. Koreografijo "Break the chain" se lahko vsi zainteresirani naučijo s pomočjo spletnega portala Youtube.
Dan opozarjanja na nasilje nad ženskami
Dan opozarjanja na nasilje nad ženskami