Severnokorejski kanal YouTube ima 187 prijateljev in 171 objavljenih posnetkov. Foto: NN
Severnokorejski kanal YouTube ima 187 prijateljev in 171 objavljenih posnetkov. Foto: NN

Blogar na BBC-jevi strani Rory Cellan-Jones je objavil sporočilo, da plesni spektakel severnokorejskih plesalcev, ki so oblečeni v vojaške uniforme in mahajo z rdečimi robčki, spominja na filmski muzikal Zgodbe z zahodne strani in bi bil lahko potencialno novi spletni hit.

Glede na to, da Severni Korejci sploh nimajo prostega dostopa do svetovnega medmrežja, ker je ta pod nenehnim vladnim nadzorom in cenzuro, je odprtje kanala na YouTubu in Twitterju verjetno prijetnejša osvežitev za prebivalce preostalega dela sveta.

Severnokorejska vlada je na YouTubu pod imenom ''urinmizok'' začela objavljala posnetke, ki promovirajo veličino države in njenega voditelja. Tako so en posnetek, kjer napovedovalec v polomljeni angleščini opisuje življenjsko zgodbo Kim Džong Ila naslovili, kar z ''Kim Džong Il, sin partizanov''. V posnetku z otroškimi slikicami prikažejo življenje velikega vodje, ki so ga poimenovali kot ''generala poslanega iz nebes'', ki v državi uvaja revolucionarne spremembe.

Južne Koreje pogruntavščina severne sosede ni navdušila
Med posnetki so bili tudi takšni, na katerih se posmehujejo Južni Koreji, ker ji ni uspelo preprečiti, da bi Varnostni svet Združenih narodov v izjavi, v kateri je obsodil marčevsko potopitev južnokorejske ladje, vključil tudi zanikanje Pjongjanga, da bi bil vpleten v incident.

Južna Koreja je svoje prebivalce že opozorila, naj ne obiskujejo severnokorejskega kanala YouTube kot tudi Twitterja ne, saj ta le razširja politično propagando. Omenjeni strani so poskušali celo blokirati.