Palestinci so na Izrael izstrelili več sto raket, ki so večinoma nenatančne. Foto:
Palestinci so na Izrael izstrelili več sto raket, ki so večinoma nenatančne. Foto:
Gaza
Gaza je eno najgosteje poseljenih območij, zato izraelske rakete večino žrtev zahtevajo med civilisti. Foto: EPA
Gaza
Trpljenje civilistov v Gazi. Foto: Reuters
Izrael kopiči svojo vojsko ob Gazi. Foto: EPA
Več kot sto žrtev izraelskih napadov na Gazo

"Zaradi izraelskih napadov na prebivalce Gaze se je oboroženo krilo Hamasa odločilo, da se bo odzvalo na izraelsko agresijo, zato opozarjamo pred poleti na letališče Ben Gurion, ki bo odslej naša tarča, saj je tam tudi vojaško letalsko oporišče," je palestinsko gibanje, ki nadzoruje Gazo, zapisalo v izjavi za javnost.

Hamas je že predtem sporočil, da so že izstrelili raketo proti letališču v Tel Avivu, vendar ni znano, kam je padla. Omenjeno letališče je sicer dobro varovano s prestreznim raketnim sistemom.

Palestinski viri navajajo, da je bilo v štirih dneh izraelske ofenzive ubitih že več kot sto Palestincev, 675 jih je ranjenih, od tega večinoma civilisti, med njimi tudi ženske in otroci. V petkovih napadih je umrl 7-letni otrok.

Videoposnetek posledic izraelskega letalskega napada na hišo v Gazo (Vir: Reuters)


Ameriški predsednik Barack Obama je Izraelu priznal pravico do samoobrambe, ob tem pa izrazil pripravljenost na posredovanje v nasilju s Hamasom.

ZN zaskrbljen zaradi civilnih žrtev v Gazi
Združeni narodi so sicer izrazili zaskrbljenost zaradi velikega števila civilnih žrtev izraelskih letalskih napadov na območju Gaze. Visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Navi Pillay je dejala, da tovrstna poročila vzbujajo skrb, da Izrael krši mednarodno humanitarno pravo in pravo človekovih pravic.

Pillay je v Ženevi ostro obsodila ravnanje Izraela, kritična pa je bila tudi do palestinskih raketnih napadov na Izrael. Obe strani je zato pozvala k spoštovanju pravic civilnega prebivalstva.

ZDA pripravljene posredovati
Obama je v telefonskem pogovoru z izraelskim predsednikom Benjaminom Netanjahujem jasno obsodil palestinsko raketiranje Izraela in potrdil njegovo pravico do samoobrambe pred napadi gibanja Hamas in drugimi terorističnimi organizacijami.

ZDA so po besedah Obame pripravljene odigrati posredniško vlogo za ustavitev sovražnosti. Ameriški predsednik je vse vpletene strani pozval, naj storijo, kar morejo za zaščito miru in vrnitev miru. K premirju sta pozvala tudi francoski in ruski predsednik Francois Hollande in Vladimir Putin.

Netanjahu je predtem povedal, da izraelska ofenziva poteka po načrtih, in napovedal nove napade.

Palestinski napadi brez žrtev
Palestinci nadaljujejo raketno obstreljevanje Izraela, a nobena od njihovih raket ni povzročila žrtev ali večje gmotne škode. Po podatkih izraelske vojske so palestinski borci v tem tednu izstrelili več kot 400 raket in granat, ki so padle na izraelsko ozemlje, več kot sto pa jih je prestregel izraelski protiraketni obrambni sistem Železna kupola (Iron dome).

V petek zjutraj je najmanj ena raketa iz južnega Libanona priletela na sever Izraela, a pri tem ne gre za napad Palestincev, saj njihove rakete ne sežejo tako daleč na izraelsko ozemlje.

Videoposnetek posledic rakete, ki je iz Libanona priletela na sever Izraela (Vir: Reuters)


Usoda kopenske ofenzive še ni znana

Obama je Netanjahuju izrekel sožalje za ugrabitev in umor treh izraelskih najstnikov, med katerimi je bil eden tudi z dvojnim izraelsko-ameriškim državljanstvom. Prav ta dogodek je sprožil nov val nasilja med Izraelci in Palestinci. Domnevni judovski nacionalisti so v maščevanju ubili in živega sežgali palestinskega najstnika Mohameda Kdeira.

Ameriški predsednik je pozdravil aretacije osumljencev za ugrabitev in umor palestinskega najstnika. Kot je dejal, ceni Netanjahujevo odločnost, da bodo deležni pravice. Izrazil pa je zaskrbljenost zaradi pretepanja in aretacije ameriškega najstnika palestinskega rodu Tarika Kdeira, sicer bratranca prej omenjenega umorjenega Mohameda.

V četrtek se je na nujnem zasedanju sestal Varnostni svet ZN-a, na katerem je tudi generalni sekretar Svetovne organizacije Ban Ki Mun obe strani pozval k prekinitvi ognja.

Izrael zatrjuje, da so cilji njihovih napadov v Gazi infrastruktura terorističnih organizacij in njihovi pripadniki, čeprav je večina žrtev med civilisti, tudi ženske in otroci. Netanjahu je povedal, da so Hamasu zadali hud udarec, ni pa se izrekel glede morebitnega kopenskega posredovanja v okviru ofenzive.

Več kot sto žrtev izraelskih napadov na Gazo