Madžarski cariniki na meji z Ukrajino nosijo maske. Foto: EPA
Madžarski cariniki na meji z Ukrajino nosijo maske. Foto: EPA
Nova gripa
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, objavljenih v petek, je po svetu zaradi posledic nove gripe umrlo 6.071 ljudi. Foto: MMC RTV SLO

Slovaška je prehod meje z Ukrajino omejila že na začetku meseca. Edini mejni prehod, ki bo ostal odprt, je prehod Vysne Nemecke. "Naš cilj je čim bolj zmanjšati vsakršno možnost širjenja bolezni. Virus ne pozna meja, lahko pa omejimo število tistih, ki bi ga širili," je potezo obrazložil slovaški notranji minister Robert Kalinak.

Na mejnih prehodih bodo zdravniške ekipe, ki bodo pregledovale potnike. Vse, pri katerih bodo posumili, da so okuženi z virusom H1N1, bodo ustavili na meji.

NOVA GRIPA V SLOVENIJI

Doslej so bili v Sloveniji laboratorijsko potrjeni 304 primeri okužbe s pandemsko gripo. Zaradi gripe je ena oseba umrla.

Zdravstveno stanje 57-letnika, ki se zdravi v slovenjgraški bolnišnici, se je nekoliko izboljšalo. Bolnik nima več povišane telesne temperature in za zdravljenje potrebuje manj kisika kot v soboto, tako da ga ni treba priklopiti na aparat za dihanje. Kot je znano, je bil v bolnišnico sprejet v torek zaradi visoke temperature, splošnega slabega počutja, zmedenosti, bolečin v mišicah in težkega dihanja v prsnem košu.


Zaradi širjenja nove gripe v Ukrajini utegnejo celo premakniti predsedniške volitve z januarja 2010 na maj. Z virusom je okuženih okoli 750.000 Ukrajincev.

V Srbiji razglasitev epidemije?
O novi, peti, smrtni žrtvi nove gripe poročajo iz Srbije. Na jugu države je umrl starejši moški, ki je bil tako kot druge štiri žrtve, kronični bolnik. Z novo gripo je po poročanju medijev v Srbiji okuženih 249 ljudi. Zdravstvene oblasti menijo, da je število verjetno višje. V najslabšem stanju je enomesečni dojenček, ki se je rodil z anomalijo zgornjih dihalnih poti.

Zaradi širjenja gripe naj bi zdravstveno ministrstvo kmalu, po nekaterih navedbah v torek, razglasilo epidemijo gripe, kar bi pomenilo prepoved zbiranja na javnih mestih in nujno cepljenje.

Množična okužba v Makedoniji
O prvem primeru množične okužbe z virusom H1N1 poročajo iz Makedonije. Bolezen so odkrili pri 12 učencih, ki so se vrnili iz obiska v Turčiji. Njihovo zdravstveno stanje je stabilno.