Virus Zika naj bi povzročil mikrocefalijo, motnjo, pri kateri se glava pri novorojenčku ne razvije sorazmerno s telesom. Foto: AP
Virus Zika naj bi povzročil mikrocefalijo, motnjo, pri kateri se glava pri novorojenčku ne razvije sorazmerno s telesom. Foto: AP
V številnih državah Latinske Amerike so nosečnicam svetovali, naj preložijo načrtovanje nosečnosti. Foto: EPA

Virus Zika prenašajo komarji, in če se z njim okužijo nosečnice, lahko pri plodu to povzroči mikrocefalijo (drobnoglavost) oziroma nevrološko motnjo - novorojenčki se rodijo z majhnimi možgani in lobanjo, zaradi česar imajo lahko poškodbe možganov.

Štiri mesece pred začetkom olimpijskih iger bodo zdravstveni inšpektorji zato pregledali predvidena bivališča olimpijcev, med samimi olimpijskimi igrami pa bodo potekala dnevna čiščenja. Dezinfekcija prostorov in objektov bo po poročanju BBC-ja potekala glede na resnost položaja, saj obstaja skrb, da bo ogroženo zdravje atletov in obiskovalcev.

Na brazilskem ministrstvu za zdravje se za zdaj tolažijo s tem, da bodo olimpijske igre potekale avgusta, ki je nekoliko hladnejši mesec in je zato komarjev nekoliko manj.
V Braziliji 4.000 primerov okužb
Primarni prenašalec virusa Zika je komar ščitar (Aedes aegypti), ki prenaša tudi virus vročice denga. Virus Zika so prvič odkrili v Afriki v štiridesetih letih, zdaj pa se širi v Latinski Ameriki. Znanstveniki trdijo, da je vedno več dokazov o povezavi med virusom Ziko in mikrocefalijo, ki pri otrocih povzroči manjšo rast glave.

Virus Zika so v Braziliji zaznali oktobra lani; tedaj so našteli 4.000 primerov mikrocefalije pri novorojenčkih, 49 jih je umrlo in pri petih so virus Zika potrdili.

Preložitev načrtovanja nosečnosti
V nekaterih latinskoameriških državah zato ženskam svetujejo, naj, dokler o virusu ne bo znanega več, ne načrtujejo zanositev. Takšna opozorila so bila izdana v Ekvadorju, El Salvadorju, Jamajki in v Kolumbiji, kjer je z virusom zika okuženih že 13.500 ljudi.

Kolumbijski minister za zdravje Alejandro Gaviria je ženskam, ki načrtujejo nosečnost, priporočil, naj jo odložijo za med šest in osem mesecev, na Jamajki velja opozorilo za med šest meseci in enim letom, v El Salvadorju pa so pristojne oblasti ženskam svetovale, naj z zanositvijo počakajo kar do leta 2018.

Cepiva za zdaj še ni
Virus se sicer ne prenaša s človeka na človeka, običajno pa ima simptome, podobne gripi - vročina in izpuščaji. Za zdaj zdravilo proti virusu Zika še ne obstaja.

Opozorilo so izdale tudi oblasti v ZDA, ki so svojim državljanom, še posebej nosečnicam, odsvetovale potovanja v 20 držav Latinske Amerike, od koder poročajo o izbruhu virusa. Z virusom Zika so tri okužbe potrdili v New Yorku, še tri pa v Veliki Britaniji, v katero so se vrnili popotniki iz Kolumbije, Surinama in Gvajane, poroča Independent.