V nekaj mesecih je bilo na območju svetih šiitskih mest Nadžaf in Karbala ter na območju Hile in Basre ubitih med 60.000 in 100.000 ljudi. Foto: EPA
V nekaj mesecih je bilo na območju svetih šiitskih mest Nadžaf in Karbala ter na območju Hile in Basre ubitih med 60.000 in 100.000 ljudi. Foto: EPA
Šiiti v Nadžafu so se takole veselili obsodbe in pozneje usmrtitve Huseina. Foto: Reuters
Vnovično sojenje v Iraku

Petnajsterica visokih politikov, med njimi je tudi bratranec nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina Ali Hasan Al Madžid, poznan tudi kot Kemični Ali, naj bi bila vpletena v sistematično ubijanje med 60.000 in 100.000 šiitskih upornikov in civilistov. Šiiti so marca leta 1991 začeli upor proti sunitskemu Huseinovemu režimu, ki pa je bil kruto zatrt.

Svojci žrtev za pokol obsojajo tudi nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha starejšega, ki je februarja 1991 izjavil, da bi lahko vojno končali, če bi bil Husein prisiljen k odstopu, kar so Iračani razumeli kot poziv k uporu in so zato računali na podpore ameriške vojske. Mednarodni strokovnjaki so našli že približno 200 množičnih grobišč z dokazi o pobojih, pričalo pa bo tudi približno 90 žrtev in prič.

Kemični Ali je bil junija letos sicer že obsojen na smrt z obešenjem zaradi sodelovanja v genocidu nad Kurdi, sodbe pa so zdaj na prizivnem sodišču. Poleg njega sta med obtoženimi tudi nekdanji obrambni minister Sultan Hašim Al Taj in nekdanji namestnik poveljnika vojaških operacij Husein Rašid Al Tikriti, ki sta bila junija ravno tako obsojena na smrt.

Najbolj je odmeval proces zaradi pokola 148 šiitov v vasi Dudžail leta 1982, zaradi katerega je bil na smrt obsojen Sadam Husein, poleg njega pa so usmrtili tudi njegovega polbrata Barzana Al Tikritija, nekdanjega predsednika iraškega revolucionarnega sodišča Avada Al Bandarja in marca še iraškega podpredsednika Taho Jasina Ramadana.

Vnovično sojenje v Iraku