Gruzijec stoji pred Stalinovo sliko, ob nedavni obletnici rojstva ruskega voditelja. Foto: EPA
Gruzijec stoji pred Stalinovo sliko, ob nedavni obletnici rojstva ruskega voditelja. Foto: EPA

Obmejni prehod Gornji Lars naj bi znova odprli marca naslednje leto, je dejala namestnica gruzijskega zunanjega ministra Nino Kalandadze. To je edini mejni prehod na kopnem med Gruzijo in Rusijo, ki ni na območju gruzijskih separatističnih pokrajin Južna Osetija in Abhazija. Novico je potrdila tudi ruska vlada, ki je dejala, da bi mejni prehod "teoretično" lahko odprli 1. marca 2010.

Med Kremljem in Tbilisijem od vojne praktično ni bilo komunikacije, "zato je novica o odprtju meje še posebej razveseljujoča za številne družine v Rusiji in Gruziji, ki jih je vojna razdvojila", piše BBC.

Sovražnost med vladama pa še vedno ostaja sovražna. Ruski namestnik premierja Sergej Ivanov je v četrtek obtožil gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija, da se obnaša kot afganistanski taliban, potem ko je naročil, da morajo v državi uničiti vse spomine na Sovjetsko zvezo.

Spomnimo, Rusija in Gruzija sta se zapletli v petdnevno vojno zaradi gruzijske separatistične pokrajine Južna Osetija. Gruzijske sile so v noči na 8. avgust 2008 vdrle v Južno Osetijo, ki jih je ruska vojska v bliskoviti vojni, ki je šokirala mednarodno skupnost, hitro porazila. Še danes ni znano, kdo je vojno pravzaprav začel, saj Rusija in Gruzija krivita druga drugo. Po koncu vojne, pri kateri je posredovala tudi Evropska unija, je Rusija priznala neodvisnost Južne Osetije in Abhazije. Petdnevna vojna je najbolj prizadela prebivalstvo, saj je v spopadih umrlo več deset tisoč ljudi, številne družine pa so bile razdvojene zaradi zaprtja mejnega prehoda.