Sporna karikatura: levo bankir, v sredini vlada, desno ljudstvo. Foto: Facebook
Sporna karikatura: levo bankir, v sredini vlada, desno ljudstvo. Foto: Facebook
Fotografija Stracheja ob odojku. Foto: Facebook

V soboto je namreč objavil karikaturo, na kateri debelega bankirja hrani neki vladni uradnik. Bankir ima izrazito orlovski nos in na jakni pritrjeno Davidovo zvezdo, kar naj bi namigovalo, da gre za Juda.

Na karikaturi je poleg bankirja in člana vlade videti še revnega in suhega moškega, ki naj bi predstavljal ubogo "ljudstvo". Gre za predelavo risbe, objavljene v 60. letih prejšnjega stoletja, na kateri pa ni bilo spornih orlovskega nosu in Davidove zvezde.

Karikaturo je Strache objavil s podnapisom "Tako je v resnici videti prerazdelitev rdeče-črnih in njihovih zelenih pomagačev! Naše z delom pridobljene in težko prigospodarjene avstrijske davke s pomočjo diktata (stalnega mehanizma za zaščito evra) ESM-ja in z izdajo Avstrije delijo v smeri evropskih bančnih špekulantov!"

Sporna še ena objava
"Da se karikatura Judov, podobno kot v tedanjem Stürmerju (nacističnem časniku, znanem po hujskaštvu proti Judom) v 30. in 40. letih preteklega stoletja, zdaj pojavi na Facebookovi strani vodje FPÖ-ja Stracheja, zame ni nikakršno naključje," je v odzivu na sporno objavo danes zapisal predsednik Izraelske kulturne skupnosti (IKG) v Avstriji Oskar Deutsch.

Kot je nadaljeval, se skuša Strache uradno sicer distancirati od nemško-nacionalistične skrajno desničarske struje, obenem pa brez pomislekov prevzema njene karikature in bi bil znova z veseljem "modrook".

V nedeljo je Strache že zanikal, da bi imel kakšne antisemitske namene, in objavil karikaturo v njeni izvirni obliki, brez antisemitskih dodatkov.

Je pa Strache prav ta konec tedna za ogorčenje poskrbel še z eno objavo - s fotografijo na tradicionalnem dunajskem praznovanju Wiener Neustifter Kirtag, na kateri stoji ob odojku, spodaj pa je zapisano "Jej svinjino, popolnoma dovoljeno!". Po mnenju številnih gre namreč za očitno antisemitsko in do muslimanov sovražno sporočilo, ki judovske in muslimanske Dunajčane izključuje iz praznovanja.