Warren Jeffs je bil med begom na seznamu najbolj iskanih oseb v ZDA. Foto: EPA
Warren Jeffs je bil med begom na seznamu najbolj iskanih oseb v ZDA. Foto: EPA
Ameriški mormoni
Mormonsko cerkev je v prvi polovici 19. stoletja ustanovil Joseph Smith. Foto: EPA

51-letni Warren Jeffs je vodja odpadniške poligamistične mormonske sekte in je bil na begu 15 mesecev, preden so ga ameriške oblasti avgusta lani prijele. Poleg odgovornosti za prisilno poroko z 19-letnim bratrancem je bil obsojen še zaradi sodelovanja pri posilstvu. Na sodišču v Utahu so se zbrali njegovi privrženci in nasprotniki, med njimi je bila v prvih vrstah tudi zdaj 21-letna žrtev, ki je bila kljub lastnemu nasprotovanju prisiljena v poroko.

"Jeffs in njegov vpliv name kot na 14-letno dekle je prizadel mene in mojo družino na toliko načinov," je pred razsodbo s tresočim glasom dejala Elissa Wall in izrazila upanje, da mu bo sodišče prisodilo kazen, ki si jo zasluži in, da bo iz vsega tega prišlo kaj dobrega. Jeffs je kazen sprejel mrko in brez čustev, zavrnil pa je tudi nagovor sodišču.

Mormonska cerkev oziroma Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, kot je uradno ime, se je poligamiji, čeprav je bila eden od temeljev njihove vere, odpovedala leta 1890, vendar jo kljub prepovedi danes še vedno izvaja okoli 40.000 Američanov.

Z več ženami do nebes
Jeffs se je leta 2002 ločil od uradne Mormonske cerkve in ustanovil Fundamentalistično mormonsko cerkev, ki je postala največja znana ameriška poligamistična sekta. S svojimi 7.500 privrženci se je naselil na obmejnem območju med Utahom in Arizono. Tisti, ki so skupnost zapustili ali so bili izločeni, so pozneje razkrili, da prihaja do prisilnih porok med mladoletnimi in starejšimi osebami.

Jeffsova skupnost je živela izolirano in strogo določeno življenje, kjer so morale ženske nositi dolge obleke, kot so jih nosili prvi ameriški naseljenci, si lase spletati v dolge kite in biti podrejene svojim soprogom. Pripadniki skupnosti so prepričani, da se lahko do nebes pride le, ko se moški poroči s tremi ženskami, medtem ko se od žensk na tej poti zahteva ponižnost. Za Jeffsa se domneva, da je imel 70 žena.

G. V.