Müller je bil udeleženec
Müller je bil udeleženec "konference Wannsee" v predmestju Berlina, ko so začrtali smernice programa za uničenje Judov v Evropi. Foto: EPA
Berlin
Judovsko pokopališče v Berlinu, kjer naj bi bil pokopan Müller. Foto: EPA

Heinrich Müller je bil eden najvplivnejših nacistov in snovalcev programa za uničenje Judov v Evropi. Čeprav je veljalo prepričanje, da je preživel konec druge svetovne vojne, je zdaj nemški časopis Bild poročal o arhivskih dokumentih muzejskega raziskovalca, ki potrjujejo njegovo smrt.

Zgodovinar Johannes Tuchel, ki vodi Muzej nemškega upora, trdi, da je odkril dokaze, ki kažejo na to, da je Müller umrl ob koncu vojne.

"Müller ni nikoli preživel vojne. Njegovo truplo so pokopali leta 1945 v množičnem grobišču na judovskem pokopališču," je po poročanju BBC-ja dejal Tuchel. A ker je natančna lokacija groba neznana, bo težko najti njegove posmrtne ostanke.

Kot je še pojasnil Tuchel, so med odpravljanjem posledic bombardiranja Berlina avgusta 1945 odkrili Müllerjevo truplo v improviziranem grobu blizu nemškega letalskega ministrstva, nato pa so njegove ostanke preselili v enega izmed treh množičnih grobov na judovskem pokopališču v nemški prestolnici.

Poteptan spomin na žrtve
Predsednik Judovskega sveta v Nemčiji Dieter Graumann je bil osupel nad razkritjem. "Da je tako krut nacističen sadist od vseh krajev pokopan ravno na judovskem pokopališču, je neokusno pošastno. Spomin na žrtve je tako poteptan," je dejal za Bild.

Usoda Müllerja je bila vedno zavita v tančico skrivnosti, piše BBC in dodaja, da je bil v zaklonišču Adolfa Hitlerja, ko je ta storil samomor, a nato so se za njim izgubile vse sledi.

Leta 1949 je nemška obveščevalna služba (BND) poročala, da so ga opazili na Češkoslovaškem. Glede na nove dokaze je bil Müller po vsej verjetnosti ubit v zadnjih napadih Rdeče armade na Berlin spomladi leta 1945.